17 Οκτώβριος 2012, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:50

Η Ρωσία κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία

  • Η Ρωσία κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία

«Ύστερα από το συμβάν με το συριακό αεροσκάφος, οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας θα οξυνθούν», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

Στις 10 Οκτωβρίου 2012 τουρκικά μαχητικά ανάγκασαν το Аirbus А-320 που κατευθυνόταν από τη Μόσχα στη Δαμασκό, να προσγειωθεί στην Τουρκία, ως ύποπτο ότι μετέφερε παράνομο φορτίο. Από τις έρευνες που έγιναν στο αεροσκάφος βρέθηκε και κατασχέθηκε τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ραδιοδέκτες και σταθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκπέμπουν ηχητικά παράσιτα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, δήλωσε ότι η Τουρκία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των Ρώσων που βρίσκονταν στο συριακό αεροσκάφος. Το υπουργείο ζήτησε επίσης εξηγήσεις από την Τουρκία για την κράτηση του αεροπλάνου.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική», Φιόντορ Λουκιάνοφ, συζήτησε για το θέμα αυτό με την παραγωγό του Kommersant.FM, Μαργκαρίτα Πολιάνσκαγια.

Kommersant.FM: Έχετε στη διάθεσή σας ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το αν υπήρχε στρατιωτικός εξοπλισμός στο συριακό αεροπλάνο;

Φιόντορ Λουκιάνοφ: Όχι. Σύμφωνα με την Τουρκία, υπήρχε. Η ρωσική πλευρά δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Ομως δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπήρχε κάτι. Γενικά, η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου είναι ένα περιστατικό πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό, χωρίς την απόλυτη σιγουριά ότι σε αυτό υπάρχει κάτι, είναι πολύ μεγάλο ρίσκο να το προσγειώσεις.

Kommersant.FM: Είχε το δικαίωμα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να το σταματήσει και να κάνει έρευνα;

Φιόντορ Λουκιάνοφ: Όχι. Διότι ακόμη και αν είχαν την πεποίθηση ότι σε αυτό υπάρχει κάποιο φορτίο για τη Συρία, η Συρία δεν έχει υποστεί τυχόν διεθνείς κυρώσεις. Αναφέρομαι σε διεθνώς αναγνωρισμένες κυρώσεις που έχουν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και όχι σε μονομερείς που έχουν επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αμερική. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία νομική βάση, και αυτό θα υποδείξει η Ρωσία.

Kommersant.FM: Πως θα εξελιχθούν στη συνέχεια οι σχέσεις μεταξύ των χωρών; Μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας;

Φιόντορ Λουκιάνοφ: Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θεωρώ ότι στο προσεχές διάστημα θα είναι τεταμένες. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι δυο πλευρές θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την ένταση ή όχι. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η Τουρκία έχει συμφέρον να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Μέχρι πρότινος, φαινόταν ότι οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στο θέμα της Συρίας δεν θα επηρεάσουν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή, ότι με κάποιο τρόπο οι διαφωνίες αυτές θα αμβλυνθούν. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση τώρα έχει αλλάξει, και αυτό οφείλεται κυρίως  στο γεγονός ότι η Τουρκία ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Από περιφερειακό που ήταν το συγκεκριμένο θέμα, πλέον μετατράπηκε σε προσωπικά τουρκικό. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περιοχές κατά μήκος των τουρκικών συνόρων δεν τις ελέγχουν πλέον οι συριακές αρχές, αλλά το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. Αυτό δεν αποτελεί απλώς κόκκινο πανί για την Τουρκία, αλλά ευθεία απειλή, επειδή εκεί μπορεί να δημιουργήσουν ένα προπύργιο οι χειρότεροι εχθροί της.

Πηγή: rbth