16 Οκτώβριος 2012, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:50

Θεσσαλονίκη: Σε «ελεύθερη πτώση» φέτος ο τουρισμός

  • Θεσσαλονίκη: Σε «ελεύθερη πτώση» φέτος ο τουρισμός

Σημαντικό πλήγμα δέχεται ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη και ακόμη δεν έχει κλείσει η φετινή χρονιά! Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για το 2012 είναι αποκαρδιωτικά.
Σύμφωνα με αυτά, η πτώση στις διανυκτερεύσεις Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 έφτασε το -8,27% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιβεβαιώνοντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Να σημειωθεί ότι πέρυσι και σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2010, είχε καταγραφεί αύξηση στις διανυκτερεύεις που άγγιξε το 8%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση του αριθμού των Ελλήνων που για δεκαετίες αποτελούσαν τους κύριους «τροφοδότες» του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη έχει πλέον πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις.
Το φαινόμενο είναι λογικό, εξαιτίας των γνωστών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαιρέτως, όπως και στην επιχειρηματικότητα. Ο εγχώριος τουρισμός είναι αυτός που δέχεται από το 2009 και μετά, τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ύφεσης. Μόνο φέτος καταγράφηκαν 100 χιλιάδες λιγότερες διανυκτερεύσεις Ελλήνων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, σημειώνοντας πτώση που έφτασε το -15,89% (515.080 διανυκτερεύσεις Ελλήνων το πρώτο οκτάμηνο του 2012, έναντι 612.379 το ίδιο διάστημα πέρυσι).

Λιγότεροι οι τουρίστες από το Ισραήλ
Σοβαρό «χτύπημα» όμως δέχθηκε και η πρώτη εθνικότητα αλλοδαπών με βάση τα περσινά στοιχεία της ΕΞΘ, δηλαδή οι τουρίστες από το Ισραήλ. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, φέτος στη Θεσσαλονίκη διανυκτέρευσαν 18.568 λιγότεροι Ισραηλινοί σε σχέση με πέρυσι.
Το νούμερο αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό αν το συγκρίνουμε με τα στοιχεία του 2010. Φέτος οι διανυκτερεύσεις Ισραηλινών κατέγραψαν πτώση -39,10% το οκτάμηνο, τη στιγμή μάλιστα που από το 2010 στο 2011 είχαν σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 464,95%! "Το άνοιγμα αυτής της ψαλίδας θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να αναζητήσουμε τα αίτια, γιατί παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για την προσέλκυση Ισραηλινών, ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά είναι ορατός", υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης.
Το θέμα, πάντως, απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Όπως κατήγγειλε ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της Ν.Δ. κι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη, υπάγχει έγγραφο-βόμβα το οποίο υπογράφει ο προϊστάμενος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Ισραήλ Σπύρος Βαλλιάνος με ημερομηνία 15-5-2012 στο οποίο αναφέρεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και διώχνει τους τουρίστες. Στο έγγραφο που απευθύνει στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο κ. Βαλλιάνος επισημαίνει τα εξής:
«… από το Ισραήλ υπάρχει ανάσχεση των κρατήσεων για τη Θεσσαλονίκη αφού εσείς δεν δείχνετε κανέναν ενδιαφέρον για την ποιότητα του προϊόντος που πουλάτε. Οι συνημμένες φωτογραφίες σ.σ. (φωτογραφίες από τη βρώμικη Θεσσαλονίκη που πνίγεται στα σκουπίδια) είναι λίγες από αυτές που μας στάλθηκαν από δυσαρεστημένους επισκέπτες σας (που δυστυχώς είναι πάρα πολλοί).Κανένας μα κανένας δεν πετάει τα λεφτά του για να κάνει διακοπές, (ούτε και εμείς) σε περιοχές κατώτερες του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής που του αξίζει. Λυπάμαι που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε τα ίδια και τα ίδια παράπονα και κανένας δεν δραστηριοποιείται από τους αρμόδιους της πόλης σας, για λίγη ποιότητα του περιβάλλοντος χώρου (ακόμα και για τους Έλληνες πολίτες)».
Ο Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε ότι φέτος υπήρξε 50% μείωση των αφίξεων Ισραηλινών τουριστών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διανυκτερεύσεων.

Λιγότεροι και οι Βαλκάνιοι τουρίστες
Μειωμένες όμως ήταν και οι διανυκτερεύσεις από πολίτες των Βαλκανίων, οι οποίοι παραδοσιακά έδιναν τουριστική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως οι  Αλβανοί (-36,54%), οι Σέρβοι (-19,86%), οι Βούλγαροι (-7,87%) και οι Ρουμάνοι (-5,20%), με μόνη φωτεινή εξαίρεση τους Σκοπιανούς οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση (22,33%).
Ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα είναι και η κόπωση, η οποία παρατηρείται στο ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών (16,54% αύξηση φέτος σε αντίθεση με 69,25% πέρυσι), η οποία όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δρομολογημένες πια αεροπορικές συνδέσεις της Turkish Airlines. Σε πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία (-7,78%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-6,04%) και η Ιταλία (-2,20%), αλλά και οι Σκανδιναβικές αγορές (Νορβηγία -33,27%, Δανία -17,91%, Σουηδία -14,95%, όπως και η Φινλανδία -14,55%).

Μας... ανέβασαν οι τραυματίες από τη Λιβύη
Βέβαια, με βάση και μόνο τους  απόλυτους αριθμούς η πραγματικότητα θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μη συνυπολογίσει φέτος στην τουριστική κίνηση τους Λίβυους τραυματίες, επειδή η μικρή αύξηση (4,84%) που θα σημειωνόταν στο συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων (οι διανυκτερεύσεις των Λίβυων έφθασαν τις 139.814), μόνο ως επίπλαστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είναι ευρέως γνωστό ότι η φιλοξενία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, καθώς το κράτος της Λιβύης παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες των ξενοδόχων και παραγόντων  της ελληνικής κυβέρνησης, δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το 90% του συνολικού οφειλόμενου ποσού.  
Όσον αφορά τις μεγαλύτερες εθνικότητες αλλοδαπών σε απόλυτο αριθμό διανυκτερεύσεων, εάν εξαιρέσουμε τους Λίβυους για τους λόγους που προαναφέρθηκαν,  οι Κύπριοι αναδείχθηκαν σε πρώτη δύναμη (46.462 διανυκτερεύσεις, αύξηση 16,49%). Ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Τσεχία (51,72%), η Ουκρανία (44,58%) και η Ρωσία (37,39%).  Οι Ρώσοι μάλιστα ήταν περισσότεροι φέτος κατά 9.033 σε σχέση με το 2011 και άρα η μεγάλη ρωσική αγορά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα δεξαμενή άντλησης τουριστών για τη Θεσσαλονίκη.

Ζητούν βοήθεια οι ξενοδόχοι
Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για εξωστρέφεια και προσέλκυση τουριστών από τις παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές. Πιστεύει δε, πως χρειάζεται όλοι οι φορείς της πόλης να συντονιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση για να γίνει η Θεσσαλονίκη ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός για τους απανταχού τουρίστες, με αντίστοιχα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Πηγή: salonicanews