15 Οκτώβριος 2012, 14:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:51

Ουρουγουάη: Εκδήλωση με τίτλο «Σμύρνη-Μικρά Ασία, 90 χρόνια μνήμης»

  • Επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη Μικρά Ασία στην Εστία Νέας Σμύρνης | 24 Σεπτ 2014

Εκδήλωση, με τίτλο «Σμύρνη-Μικρά Ασία, 90 χρόνια μνήμης, 1922-2012», διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Ουρουγουάης. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρότασης του δασκάλου του ελληνικού σχολείου Δημήτρη Γοδεβένου, παρουσιάστηκαν έκθεση φωτογραφιών της εποχής και βίντεο, υποτιτλισμένα στα ισπανικά, σχετικά με το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης και το υψηλό επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της.

Εκτενής αναφορά έγινε στους πρώτους διωγμούς των Ελλήνων (1910-1919), τα αίτια της καταστροφής, το μακελειό και την πυρπόληση της Σμύρνης το 1922, αλλά και στην υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν, επίσης, αφηγήσεις και μαρτυρίες των γεγονότων, όπως και τραγούδια και χοροί της περιοχής από μικρούς μαθητές και νεολαίους του συνόλου «ΕΛΛΑΣ».

Στην κατάμεστη από ομογενείς αίθουσα τελετών της Ελληνικής Κοινότητας της Ουρουγουάης η συγκίνηση περίσσευε, καθώς πολλοί εξ΄ αυτών είναι απόγονοι Μικρασιατών. Παραβρέθηκαν, επίσης, Ουρουγουανοί φιλέλληνες, οι οποίοι ελάχιστα γνώριζαν για τα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουρουγουάη, Λουής-Αλκιβιάδης Αμπατής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ