12 Οκτώβριος 2012, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Απάντηση του Δ. Ψωμιάδη στην πρόταση προφυλάκισης

  • Απάντηση του Δ. Ψωμιάδη στην πρόταση προφυλάκισης

Ο Δ. Ψωμιάδης, για την πρόταση του εισαγγελέα να προφυλακιστεί, δήλωσε:

"Το έργο για να κατασκευασθεί πρώτα μελετήθηκε και μετά κατασκευάστηκε δηλαδή σε 2 φάσεις. Όμως οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις δεν ξεχωρίζουν τους υπεύθυνους και αρμόδιους της κάθε φάσης: 1ον: Αυτών που με τις διαδικασίες και αποφάσεις τους ανέθεσαν και πλήρωσαν τις απαιτούμενες μελέτες και 2ον: Αυτών που δημοπράτησαν και επέβλεψαν την κατασκευή του έργου Δεν γνωρίζω τα θέματα της 1ης φάσης γιατί από το 2003 που εκλέχτηκα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης η μελέτη του έργου με απασχόλησε ελάχιστα διότι είχε σχεδόν περαιωθεί.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ ΑΠΟ:
1. Τη διαχειριστική αρχή του Γ’ ΚΠΣ της Π.Κ.Μ.
2. Την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου
3. Το σώμα επιθεωρητών δημόσιων έργων από το υπουργείο Δ.Ε.
4. Τα σώματα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης Θεσσαλονίκης
5. Τις τρεις μονάδες ελέγχου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που χρηματοδότησε το έργο
6. Το ελεγκτικό συνέδριο που εν τέλει ΕΝΕΚΡΙΝΕ τις σχετικές πληρωμές
ΚΑΝΕΝΑ από τα θεσμικά αυτά όργανα δεν μας κατηγόρησε για υπερβάσεις, για παράνομες ενέργειες με οικονομική επιβάρυνση του κόστους του.

Το 2004 εγκρίθηκαν τα νέα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με τον ισχύοντα τότε νέο νόμο Δημοσίων Έργων. Το 2005 έγινε δημοπρασία, ανάθεση σε εργολάβο, έναρξη χωματουργικών εργασιών. Το 2006 έγινε διακοπή εργασιών στον οικισμό ΓΑΛΗΝΗ, λόγω προσφυγής στο Σ.τ.Ε. για αλλαγή της μελέτης. Το Σεπτέμβριο του 2008 παραδόθηκε το έργο 4 χιλιομέτρων σε χρήση, παρά τις αντιπαλότητες, τις καταγγελίες υπαλλήλων και πολιτικών προσώπων. ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ 4.650.000€ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΗΤΑΝ 2.700.000€, ΠΕΡΙΠΟΥ 2.000.000€ ΛΙΓΟΤΕΡΑ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ; ΟΙ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ;

Οι κατηγορίες σε βάρος μας είναι ότι με δόλο προβήκαμε σε ενέργειες προς όφελος του αναδόχου. Τολμώ να πω: Ότι ο μόνος που έχασε ήταν ο εργολάβος. Υπολόγιζε σε κέρδη από το έργο που θα κατασκεύαζε με 4.700.000€ και εισέπραξε μόνο 2.700.000€ γιατί αυτό το έργο κατασκεύασε και τόσα έπρεπε να πληρωθεί. Ποιοί επιτέλους να κληθούν από τη δικαιοσύνη για να καταθέσουν πόσο έπρεπε να κοστίσει το έργο; Γιατί δεν κλήθηκαν εμπειρογνώμονες; π.χ. το τεχνικό επιμελητήριο, ο σύνδεσμος εργοληπτών δημοσίων έργων κλπ. Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η άποψη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο θέμα της κατασκευής του έργου; Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η άποψη του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων στο θέμα της κατασκευής; Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η πράξη ελέγχου της κατασκευής του έργου από τις μονάδες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διαχειριστικής Αρχής της Π.Κ.Μ.; Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι καταθέσεις των ελεγχόμενων ειδικών τεχνικών υπαλλήλων με μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση Δημοσίων Έργων; Γιατί τα κατηγορητήρια που μας επιδόθηκαν προ της τακτικής ανάκρισης δεν άλλαξαν μετά τις καταθέσεις των υπευθύνων της εκτέλεσης του έργου ούτε κατά μια λέξη; Δεν πείσθηκε κανείς από τις αντιρρήσεις που κατατέθηκαν; Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη τα εντοπισθέντα λάθη του κυρίου ανακριτή τουλάχιστον στους υπολογισμούς των ποσών με τα οποία προξενήσαμε κατά την άποψή του βλάβη στο δημόσιο συμφέρον με τις αποφάσεις της κατασκευής του έργου;

ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΚΟΣΤΙΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Κανείς επιτέλους δεν σκέπτεται γιατί κάποιος άνθρωπος κατηγορεί άλλους και μάλιστα συναδέλφους; Γιατί οι δεύτεροι κατάφεραν και παρέδωσαν ένα έργο λειτουργικό που κινδύνευε να μείνει χωράφι άβατο εάν έμενε ακόμη λίγο σταματημένο; Κανείς δεν σκέπτεται ότι το να κατηγορούμε αυτούς που εκτελούν έργα μόνο και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους είναι ό,τι χειρότερο για το καλό του τόπου; Θα παρακαλούσα τους κ.κ. ανακριτή και εισαγγελέα να έρθουν στη θέση μου και να σκεφθούν ότι εάν τα παιδιά τους και ολόκληρη η κοινωνία γνώριζαν και τιμούσαν αυτούς για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, για την εντιμότητα των πράξεών τους, πως θα αντιδρούσανε όταν θα διάβαζαν στα περίπτερα ότι ο πατέρας και φίλος τους είναι ένας κοινός απατεώνας υπό προφυλάκιση. Θα τους παρακαλούσα επίσης να επανέλθουν στο κατηγορητήριό τους και να προσέξουν ότι στα πρόσωπα που ζητούν την προφυλάκισή τους βρίσκονται υπάλληλοι που δίνουν για πολλά χρόνια αγώνα επιβίωσης για λόγους υγείας και μάλιστα χωρίς ποτέ να έχουν δώσει αφορμή για κατηγορία σε βάρος τους. Δυστυχώς η κατασκευή αυτού του έργου μας γέμισε πίκρα και απογοήτευση εμένα και τους συνεργάτες μου γιατί για προσωπικούς και πολιτικούς και μόνο λόγους υπήρξανε με ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία, κατηγορίες για υπερβάσεις και ατασθαλίες."

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης

Κεντρικής Μακεδονίας

Διονύσης Χ. Ψωμιάδης

Πηγή: seleo