12 Οκτώβριος 2012, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:51

Αυστραλία: Διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ για τον ελληνικό κινηματογράφο

  • Αυστραλία: Διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ για τον ελληνικό κινηματογράφο

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε στην Αυστραλία και την Αμερική το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή «A History of Greek Cinema» (Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου) από τις εκδόσεις Continuum. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή γι' αυτό το θέμα στην αγγλική γλώσσα.

Μέσα σε 380 σελίδες, ο συγγραφέας διατρέχει την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 2011, μιλώντας παράλληλα για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ιστορία. «Ο κινηματογράφος λειτούργησε στην Ελλάδα ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής. "Μιλούσε", στη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών, εκ μέρους της κοινωνίας», σχολιάζει.

Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, ο Δρ. Καραλής θα δώσει αύριο (Σάββατο) διάλεξη και θα αναφερθεί στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και θα μοιραστεί με το ακροατήριο τα νέα ρεύματα που αναδύονται στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η στορία και εξέλιξη του Ελληνικού Κινηματογράφου, οι σύγχρονοι Έλληνες σκηνοθέτες και Ταινίες, αλλά και ο κινηματογράφος της Κρίσης.

Με σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδασκαλία νεοελληνικών στην Ολλανδία, ο δρ. Καραλής είναι εδώ και δυόμισι δεκαετίες εγκατεστημένος στο Σίδνεϊ. Προΐσταται του τμήματος νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και είναι καθηγητής στην έδρα των European Cultural Studies. Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης (Βυζαντινή, Μεσαιωνική). Τα τελευταία χρόνια γράφει μόνο στα αγγλικά. «Με ενδιαφέρει να διεθνοποιήσω την Ελλάδα και τις ελληνικές σπουδές. Ο ελληνισμός είναι η αρχή μας, αλλά όχι και το τέλος μας» λέει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ