12 Οκτώβριος 2012, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:51

Αλλάζουν (πάλι) το σύστημα των αποδείξεων

  • Αλλάζουν (πάλι) το σύστημα των αποδείξεων

Με υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Αλογοσκούφη, φτιάξαμε ένα σύστημα «πριμοδότησης» των φορολογουμένων για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες. Με υπουργό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, φτιάξαμε ένα σύστημα πριμοδότησης (έστω και με λιγότερα χρήματα) για τη συλλογή όλων των αποδείξεων. Με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο καταργήσαμε το σύστημα πριμοδότησης. Και με υπουργό τον Γιάννη Στουρνάρα, σκεφτόμαστε να το επαναφέρουμε στην μορφή που ήταν επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη.

Στις φορολογικές δηλώσεις του 2009, μπορούσαμε να υποβάλλουμε αποδείξεις από εστιατόρια, γυμναστήρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς μεσίτες ωδεία κλπ. Το άθροισμα αυτών των δαπανών, μπορούσε να φτάσει στα 20.000 ευρώ κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να εξασφαλίσουμε έκπτωση φόρου της τάξεως των 3200 ευρώ (αν το εισόδημά μας ήταν αρκετά υψηλό ώστε να δικαιολογεί μια τέτοια έκπτωση).

Το υπουργείο Οικονομικών, σκέφτεται να επαναφέρει ένα παρεμφερές σύστημα. Δηλαδή, οι αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους, να αφαιρούνται ακόμη και σε ποσοστό 100% από το φορολογητέο εισόδημα χαρίζοντας έκπτωση φόρου η οποία θα φτάνει και στο 35% της αξίας της απόδειξης (σ.σ μην ξεχνάμε ότι με βάση το κυρίαρχο σενάριο, ο υψηλότερος συντελεστής της νέας φορολογικής κλίμακας θα είναι 35%). Σωστά το σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών και από ένα τέτοιο μέτρο μπορούν να κερδίσουν πολλά χρήματα. Και να γιατί.

Το μέτρο θα κοστίζει έως 35% επί της αξίας της απόδειξης. Και λέμε «έως» διότι δεν δηλώνουν όλοι εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. Τουλάχιστον οι 3 στους πέντε είναι κάτω από αυτό το όριο. Που σημαίνει ότι η φορολογική έκπτωση, θα πέφτει στο 10% ή στο 18% της αξίας της απόδειξης
Δεδομένου ότι όλοι οι επαγγελματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 35%, το υπουργείο Οικονομικών αυτομάτως θα παίρνει πίσω όλο το ποσό που θα πληρώνει ως έκπτωση και ακόμη περισσότερο.
Το πραγματικό όφελος θα έρθει από την είσπραξη του ΦΠΑ (23%) τον οποίο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τον εισέπραττε ποτέ.

Με βάση το προωθούμενο σχέδιο, οι αποδείξεις που θα εκπίπτουν δεν θα γίνονται εκ των προτέρων γνωστές. Ο φορολογούμενος θα μαζεύει τα πάντα και στο τέλος της χρονιάς, θα ενημερώνεται για το ποιες αποδείξεις θα μπορούν να του εξασφαλίζουν φορολογικό μπόνους.

Το μέτρο προγραμματίζεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και το όφελος θα φανεί στην τσέπη των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014.

Πηγή: fpress