12 Οκτώβριος 2012, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:51

Όλα έτοιμα για το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ

  • Όλα έτοιμα για το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ

Αντίδοτο στην «εθνική μας κατάθλιψη» φιλοδοξεί να αποτελέσει το δυναμικό 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου τα τελευταία 40 χρόνια, σε διοργάνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος υπό την προεδρία του Γιώργου Παρχαρίδη και της Ευξείνου Λέσχης Ελλάδος. Αύριο Σάββατο 13 Οκτωβρίου το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ, θα πλημμυρίσει ποντιακά ηχοχρώματα, χορούς, μελωδίες, τραγούδια και κόσμο, πολύ κόσμο, μεγαλύτερο και νεότερο σε ηλικία που συνεχίζει να διασώζει την υπέροχη ποντιακή διάλεκτο – η οποία, ας μην ξεχνάμε, είναι από τις λίγες διαλέκτους που σχετίζονται τόσο άμεσα με την αρχαία ελληνική γλώσσα, μια και προέρχεται από την αρχαία Ιωνική και έχει διατηρήσει τόσο συγκεκριμένες αρχαϊκές προφορές όσο και αρχαίες λέξεις…

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει δοθεί στο φεστιβάλ ο τίτλος «90 χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» ονομασία συμβολική θα έλεγε κανείς για τα 90 χρόνια τιμής και μνήμης  από την Μικρασιατική καταστροφή.

Να υπενθυμίσουμε αν και λίγο ή πολύ όλοι ξέρουμε ότι θα είναι σκηνοθετημένο από τον καταξιωμένο διεθνώς Πόντιο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου που έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα. Η έκτακτη εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα και της Σοφίας Παπάζογλου μαζί με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δείτε πώς θα έρθετε στο Ο.Α.Κ.Α. (Δείτε στο τέλος τον χάρτη)