12 Οκτώβριος 2012, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:51

Το φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους Τελίδη

  • Το φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους Τελίδη

"Να γνωρίζει η αριστερά σου ότι κάνει η δεξιά σου" με το γνωμικό αυτό ως αρχή τους, κάποιοι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2000 μια προσπάθεια για την ενίσχυση της φιλανθρωπικής προσφοράς που κάνει στη Γκάνα της Αφρικής η τοπική μητρόπολη.

Φανερώνοντας στους άλλους την ενίσχυση που προσφέρουν στην ιεραποστολική προσπάθεια της μητρόπολης της Γκάνας, δεν επιδιώκουν να διαλαλήσουν τη φιλανθρωπία τους, αλλά - αν και όσο είναι δυνατόν αυτό - να ευαισθητοποιήσουν περισσότερους ανθρώπους να προσφέρουν τον οβολό τους για τη διατροφή και τη μόρφωση των παιδιών της Αφρικής, της Ασίας, ή όπου αλλού οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αρπάζουν το ψωμί από το στόμα των λιμοκτονούντων, για να το κάνουν τεράστια κέρδη και δύναμη.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί κρύβονται πίσω από το γνωμικό που εξασφαλίζει την ανωνυμία, για να κρατήσουν στις τσέπες τους τα λεφτά τους όσο το δυνατόν πιο σφιχτά...

Η βοήθεια αυτή μπορεί να δοθεί στη Γιούνισεφ του ΟΗΕ ή στις μη κυβερνητικές οργανώσεις των γιατρών, στις ιεραποστολές ή στις μητροπόλεις, όπου υπάρχουν.

Από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, το ζεύγος Νίκου και Αφροδίτης Τελίδη, καθώς και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών, έχτισαν και εξόπλισαν με δαπάνες τους ένα σχολείο στη Γκάνα, το οποίο έχει σήμερα εκατό μαθητές και μαθήτριες.

Το κτίσμα έγινε με δαπάνη του Νίκου και της Αφροδίτης Τελίδη, στη μνήμη της κόρης τους Ωραιοζήλης Τελίδου-Ζαφειροπούλου, ο εξοπλισμός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πανοράματος, του οποίου τα μέλη είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσφυγικής καταγωγής.

Η λειτουργία του σχολείου και η παροχή τροφής και φαρμάκων εξασφαλίζονται από τις εισφορές κάποιων ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων, τις οποίες συγκεντρώνει ο Νίκος Τελίδης κάθε μήνα και τις αποστέλλει με τραπεζική επιταγή της Εθνικής στη μητρόπολη Γκάνας.

Παλαιότερα, μητροπολίτης ήταν ο σεβασμιότατος Παντελεήμων, που αποχώρησε το 2005 λόγω ασθενείας, και τη θέση του πήρε ο σεβασμιότατος Δαμασκηνός. Ο μητροπολίτης Δαμασκηνός έρχεται κάθε εξάμηνο στην Ελλάδα και τακτοποιεί το θέμα των ενισχύσεων. Επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Φλώρινα και άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη συναντιέται με ενισχυτές της προσπάθειας της μητρόπολης στο σπίτι του Νίκου Τελίδη, όπου γίνεται ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα των παιδιών.

Πηγή: santeos.blogspot

Gallery