11 Οκτώβριος 2012, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

"Ανταλλαγή" χωριών Ρωσία - Θεσσαλονίκη

  • "Ανταλλαγή" χωριών Ρωσία - Θεσσαλονίκη

Χωριά και πάρκα σχεδιάζουν να «ανταλλάξουν» η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μίας στενότερης συνεργασίας για τις χρονιές 2013 - 2015.

Αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκε πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν διάφορες προτάσεις που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Ρώσους.

Μεταξύ αυτών, η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, πρότεινε να κατασκευαστεί ένα «Χωριό της Θεσσαλονίκης στην Αγία Πετρούπολη» και αντίστοιχα «Χωριό της Αγίας Πετρούπολης στη Θεσσαλονίκη», με τη συμμετοχή νέων κατοίκων των δύο πόλεων.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, συζήτησε το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο πάρκων σε Αγία Πετρούπολη και Θεσσαλονίκη, με δέντρα και φυτά της κάθε πόλης.

«Προτείναμε να γίνει ένα πάρκο Αγίας Πετρούπολης στη Θεσσαλονίκη και ένα πάρκο Θεσσαλονίκης στην Αγία Πετρούπολη. Θα ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς θα υλοποιηθεί η πρόταση και από την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι όποιες ενέργειες. Εμείς θα πρέπει να βρούμε φυτά που να αντέχουν στους -30 στη Ρωσία, ενώ τα πράγματα είναι ευκολότερα για τους ανθρώπους της Αγίας Πετρούπολης λόγω των δικών μας καιρικών συνθηκών», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ.Ζέρβας.

Στο συγκεκριμένο εγχείρημα, εκτός από τους ειδικούς, θα συμμετέχουν και φοιτητές της Γεωπονικής και Αρχιτεκτονικής Σχολής. Από τον Απρίλιο θα γίνουν αμοιβαίες επισκέψεις των ομάδων ώστε να βρεθούν οι χώροι που θα κατασκευαστούν τα πάρκα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ξεναγήθηκε στο πρώτο ιδιωτικό εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο να αποκτηθούν γνώσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη στον τομέα των απορριμμάτων.

Υπενθυμίζεται πως φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την αδελφοποίηση των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Πετρούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ