10 Οκτωβρίου 2012, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτεμβρίου 2014, 21:52

Με γεμάτη ατζέντα στην Αθήνα

  • Με γεμάτη ατζέντα στην Αθήνα

Κώστας Μπετινάκης

Λίγες ώρες μετά την επίσημη επίσκεψη της Μέρκελ στην πρωτεύουσα, κατέφθασε στη χώρα μας το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από την ελίτ της τουρκικής διπλωματίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Νταβούτογλου περιλαμβάνονται «καυτά» θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η επερχόμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός τού έθεσε το ζήτημα του κύματος Σύρων μεταναστών μέσω Τουρκίας. Στις συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά, ο Τούρκος υπουργός τού ανέφερε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του λόγω της συριακής κρίσης.

Το πρόγραμμα των συνομιλιών του κ. Νταβούτογλου ξεκίνησε με τη συνάντηση που είχε στις 10.00 το πρωί με τον κ. Σαμαρά, η οποία διήρκεσε 55 λεπτά. Ο Τούρκος υπουργός μετέφερε επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό τους χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.

Το «καραβάκι» και το Αιγαίο

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ενδιαφέρον παρουσίασε και ο εθιμοτυπικός διάλογος κατά την είσοδο του Τούρκου υπουργού στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης τού έδωσε ένα καράβι μινιατούρα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ανέφερε: «Να σας δώσω ένα καράβι που μπορεί να κινείται ελεύθερο στο Αιγαίο». Ο κ. Νταβούτογλου ανταπάντησε: «Ευχαριστώ για το δώρο με το συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και να είναι πάντοτε ελεύθερο».

Θερμή υποδοχή στο Υπουργείο ΕξωτερικώνΗ προετοιμασία της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στη γειτονική χώρα το 2013, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Στις διμερείς συνομιλίες έγινε μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα και της πορείας των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε.. Συζητήθηκαν επίσης τόσο η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό όσο και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας και η σχετική εμπλοκή της Τουρκίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν και τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένου ότι μεγάλος όγκος μεταναστών εισέρχεται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί, λόγω των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Συρία.

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, συμμετέχουν 10 Τούρκοι και οκτώ Έλληνες υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο κ. Νταβούτογλου θα μεταβεί σε γνωστό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου για γεύμα εργασίας με Τούρκους διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Tι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη

Σε ένα μονόστηλο κάτω από την είδηση για «το πάγωμα ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης» προβάλλει η ιστοσελίδα της «Hürriyet» την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, ο τουρκικός Τύπος απαντά στην απουσία αναφοράς σήμερα στα δικά μας πρωινάδικα, που ουδεμία σημασία έδειξαν στην άφιξη του Τούρκου υπουργού.

Η «Hürriyet» αναφέρει πως «βασικός σκοπός της επίσκεψης» είναι να προετοιμαστεί η δεύτερη σύνοδος υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Ο Tούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Kερίμ Ουράς, δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα διαμορφώσουν τα ντοκουμέντα που θα υπογραφούν στη σύνοδο που θα γίνει στην Άγκυρα, υπό την αιγίδα των πρωθυπουργών Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Ουράς είπε ακόμη ότι το τρέχον πρόγραμμα Τουρκίας – Ελλάδας να μειωθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται ελληνικά νησιά, όπως έδειξε το καλοκαίρι, είχε θετικά αποτελέσματα.

Σε ανταπόκριση του Agence France-Presse από την Αθήνα, σε νεότερη ανάρτησή της, η «Hürriyet» αναφέρθηκε στο ότι ο Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και στη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στις συνομιλίες που θα έχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα είναι το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, o Nταβούτογλου είχε χωριστές συναντήσεις το πρωί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συναντήσεων, οι Σαμαράς και Νταβούτογλου συζήτησαν το πλέγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων καθώς και τις εξελίξεις που σημειώνονται με τη Συρία, ενώ ο πρωθυπουργός τού έθεσε και το πρόβλημα του κύματος των μεταναστών μέσω Τουρκίας.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει την ετοιμότητα για συνεργασία, ώστε να μετατραπεί το Αιγαίο «σε θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Β. Μεϊμαράκης, «η Ελλάδα έχει πεισθεί ότι ο αμοιβαίος διάλογος θα μπορούσε να επιλύσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες». Ο Νταβούτογλου κατόπιν συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Δ. Αβραμόπουλο.

Πηγή: zougla

Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής ειρηνική συγκέντρωση την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών.