10 Οκτώβριος 2012, 10:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Ράσμουσεν: Το NATO έχει σχέδια να υπερασπιστεί την Τουρκία

  • Ράσμουσεν: Το NATO έχει σχέδια να υπερασπιστεί την Τουρκία

Το NATO έχει σχέδια για να υπερασπιστεί την Τουρκία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως δήλωσε χθες, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, λίγο πριν παραστεί σε μία συνεδρίαση υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε όλα τα απαραίτητα σχέδια προκειμένου να προστατεύσουμε την Τουρκία εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε λιτά ο κ. Ράσμουσεν.

Τα σχόλια του γ.γ. του NATO έρχονται στον απόηχο έξι διαδοχικών ημερών έντασης στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με το τουρκικό πυροβολικό να πλήττει συριακές συνοριακές θέσεις ως αντίποινα για τη ρίψη οβίδων από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η εκτόξευση των οβίδων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Οι δηλώσεις του κ. Ράσμουσεν έρχονται στον απόηχο σχολίων από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος προειδοποίησε πως η Άγκυρα θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει τα σύνορά της», επισημαίνοντας ακόμη πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε μόνιμη διαβούλευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Δαμασκός απολογήθηκε για τη ρίψη μίας οβίδας που προκάλεσε το θάνατο πέντε τούρκων αμάχων στην κωμόπολη Ακτσάκαλε. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει, παρά τις δημόσιες ενδείξεις αμοιβαίας βούλησης για αποφυγή μίας ένοπλης αντιπαράθεσης.

Έπειτα από το θάνατο των πέντε αμάχων, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορα της χώρας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας κρίνει ότι μία τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη.

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως αυτή η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη να γίνει έτσι κι αλλιώς προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια πραγματοποίησης επιδρομών κατά ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή: skai