10 Οκτώβριος 2012, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Συμμετοχή του Ηλία Ηλιάδη στην έκθεση Βερολίνου

  • Συμμετοχή του Ηλία Ηλιάδη στην έκθεση Βερολίνου

«Την εσωτερικότητα και το πάθος που χαρακτηρίζουν έντονα όλα αυτά τα γλυπτά προσπάθησε να εξάρει με το φακό του ο καλλιτέχνης φωτογράφος Ηλίας Ηλιάδης. Η τέχνη της ανάδειξης της ‘προσωπικότητας' κάθε μορφής σε τέλειο σμίξιμο πολύχρονης εμπειρίας, εκτός των άλλων, στο παιχνίδισμα του σκιοφωτισμού με την ευαισθησία του καλλιτέχνη να βλέπει πέρα από τα ορατά στο απλό μάτι, οδήγησαν τον φωτογράφο να ζωντανέψει: την τρυφερή γυναικεία σάρκα κάτω από το βίαιο ανδρικό χέρι, την ευγένεια της μορφής και το πάθος στο υγρό βλέμμα της, το νεανικό σφρίγος του ανδρικού σώματος, τη δύναμη των μυώνων του Ηρακλή, τη ζεστή υφή του πλούσια αναδιπλωμένου υφάσματος».

Τα λόγια της Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Φωτεινής Ζαφειροπούλου περιγράφουν με τον πιο ζωντανό τρόπο τη δουλειά του φωτογράφου Ηλία Ηλιάδη, έργα που θα παρουσιαστούν στο Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η έκθεση με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» θα διαρκέσει από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, ημέρα εγκαινίων (8 μμ.), ως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012.

Ο Ηλιάδης ασχολείται αποκλειστικά με την αρχαιολογική και καλλιτεχνική φωτογραφία, είναι πρωτοπόρος στον τομέα του και καινοτομεί στις τεχνικές και την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφικής τέχνης. Έχει συνεργαστεί με την Ακαδημία Αθηνών, με πολλά Πανεπιστήμια (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ιωαννίνων, Harvard), με την Αρχαιολογική Εταιρεία, με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, με τα Μουσεία, το ΤΑΠ του ΥΠΠΟ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με πολλά ιδιωτικά ιδρύματα, ιδιωτικές συλλογές κ.ά. Είναι δε αποκλειστικός φωτογράφος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Με τον φακό του έχει καταγράψει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και τα αντίστοιχα ευρήματα. Επίσης, έχει αποτυπώσει, φωτογραφικά, αρχαία ελληνικά γλυπτά, όπως του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Δήλου, της Πάρου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα), του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου και πολλά σύγχρονα έργα, όπως αυτά της Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών.

Υλικό δικό του έχει περιληφθεί σε αρχαιολογικά περιοδικά, μονογραφίες, διατριβές και σε πλήθος συγγραμμάτων έγκριτων αρχαιολόγων και ιστορικών τέχνης. Έργα του έχουν κοσμήσει δεκάδες εκθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ