10 Οκτώβριος 2012, 08:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Υποδοχή της Μέρκελ στην Αθήνα με διαδηλώσεις

  • Υποδοχή της Μέρκελ στην Αθήνα με διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους όλης της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και ενάντια στα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Τα συλλαλητήρια  που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα  και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, είχαν ειρηνικό χαρακτήρα, αλλά δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια οι προσαγωγές και οι συλλήψεις από την αστυνομία, αφού για άλλη μία φορά κουκουλοφόροι κατάφεραν να εισχωρήσουν στη συγκέντρωση και να προκαλέσουν επεισόδια. Μέχρι χθες το βράδυ οι προσαγωγές είχαν ξεπεράσει τις 200 και είχαν γίνει περίπου 30 συλλήψεις.         

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, διαδηλωτές στο Σύνταγμα, τοποθέτησαν στον φράχτη, δύο σημαίες με τη σβάστικα και τους έβαλαν φωτιά.

Και στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας οι συγκεντωμένοι, έσπρωχναν τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί και πετούσαν αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ, που με τη σειρά τους απάντησαν με την ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Έξω από την Μεγάλη Βρετανία, ομάδα κοκολοφόρων πετούσε πέτρες σε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανθρωποκυνηγητό στου γύρω δρόμους.

Στην οδό Πανεπιστημίου, κάποιοι προκάλεσαν φθορές, ξηλώνοντας πλάκες από πεζοδρόμια και πετώντας πέτρες στις ομάδες ασφαλείας και σε κτήρια της περιοχής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν και σε αυτή την περίπτωση σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Γύρω στις 16:00 ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας το σύνθημα: «Μαζί, μαζί, να φύγουν οι Ναζί», κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό στο οποίο αναγραφόταν «Κοινότητα εφέδρων καταδρομέων ειδικών δυνάμεων» , ντυμένοι με στολές παραλλαγής και μπερέ κινήθηκε με στρατιωτικό βήμα στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Μετά τις 17.30 συμπλοκές, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, σημειώθηκαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, με γιουχαρίσματα από την πλευρά των διαδηλωτών και ρίψη χημικών από την πλευρά των αστυνομικών. Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί αστυνομικών.

Κάποιοι πολίτες θέλοντας να πρωτοτυπήσουν και να μετέτρεψαν τζιπ σε στρατιωτικό όχημα και φόρεσαν στολές του Γ΄Ράιχ. Με αυτό τον τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου

Την έκπληξη των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, προκάλεσε η εμφάνιση ενός νεαρού άνδρα που έτρεχε γυμνός με σηκωμένο το χέρι ανάμεσα στου αστυνομικούς.

Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.