9 Οκτώβριος 2012, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:52

Έκκληση Ράσμουσεν προς Συρία και Τουρκία για αυτοσυγκράτηση

  • Έκκληση Ράσμουσεν προς Συρία και Τουρκία για αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα την Τουρκία και τη Συρία να «αποφύγουν την κλιμάκωση» και να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά τη νέα ανταπόδοση πυρός την προηγουμένη από τον τουρκικό στρατό έπειτα από την ρίψη μιας οβίδας στο τουρκικό έδαφος. «Ελπίζουμε ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα αποφύγουν μια κλιμάκωση της κρίσης», δήλωσε ο Ράσμουσεν στον Τύπο μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας των 28 κρατών-μελών του NATO, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ο Ράσμουσεν χαιρέτισε την «αυτοσυγκράτηση» που επέδειξε η Άγκυρα ως τώρα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». «Προφανώς η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη του NATO και έχουμε καταρτίσει τα αναγκαία σχέδια γα να προασπίσουμε τη χώρα εάν υπάρξει ανάγκη», πρόσθεσε ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, διευκρινίζοντας ότι ελπίζει πως κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί ότι «δεν είναι αναγκαίο».

Εξάλλου επανέλαβε τη θέση της Ατλαντικής συμμαχίας υπέρ ενός «ισχυρού και ενωμένου μηνύματος» της διεθνούς κοινότητας προς το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να επιδιώξει μια «πολιτική λύση» στην κρίση. «Πιστεύω ότι ο σωστός δρόμος στη Συρία είναι μια πολιτική λύση».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε χαρακτηρίσει την Δευτέρα την κλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας «εξαιρετικά επικίνδυνη» εξέλιξη.

Εξάλλου, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αναδιοργάνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά το ατλαντικό σύμφωνο δεν είναι αρμόδιο να τοποθετηθεί για την συγχώνευση της ευρωπαϊκής EADS και της βρετανικής BAE Systems. Πρόκειται για μια «εμπορική απόφαση», την οποία αναμένεται να λάβουν οι διοικούντες τις δύο εταιρείες και οι κυβερνήσεις, είπε ο Ράσμουσεν. «Το NATO δεν επεμβαίνει σε τέτοιες αποφάσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας πάντως πως προσωπικά «διάκειμαι ευνοϊκά απέναντι σε μια αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών», ώστε αυτές να γίνουν «πιο ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές».

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία έχει κάνει σχεδιασμούς για να προασπίσει την Τουρκία εάν χρειαστεί. «Έχουμε κάνει όλους τους αναγκαίους σχεδιασμούς για να προστατεύσουμε και να προασπίσουμε την Τουρκία εάν (είναι) απαραίτητο», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Μετά την ρίψη μιας οβίδας στο τουρκικό έδαφος οι πρεσβευτές του NATO εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Τουρκία. Οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά πλήττοντας σημεία στη βόρεια Συρία, όπου οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μάχονται με αντάρτες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ