9 Οκτώβριος 2012, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:52

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα

  • Περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους στη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. Διαδηλωτές επιχείρησαν να ρίξουν το μεταλλικό φράκτη ασφαλείας μπροστά στη Βουλή, πέταξαν αντικειμενα κατά των αστυνομικών, ενώ σημειώθηκαν αβανδαλισμοί σε καταστήματα. Με περιορισμένη χρήση χημικών και βομβίδες κρότου-λάμψης απάντησε η αστυνομία.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Προπύλαια.

Ομάδες ατόμων προκάλεσαν φθορές, ξηλώνοντας πλάκες από πεζοδρόμια και πετώντας πέτρες στις ομάδες ασφαλείας και σε κτίρια της περιοχής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν και σε αυτή την περίπτωση εκτεταμμένη χρήση χημικών.

Ο κόσμος παραμένει στην πλατεία Συντάγματος και η υπόλοιπη συγκέντρωση εξελίσσεται κανονικά. Μικροεπεισόδια ξεσπούν κατά διαστήματα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, χωρίς να γενικεύονται.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τρεις συλλήψεις και περισσότερες από 100 προσαγωγές.

Τα δύο άτομα που συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα καπνογόνο.

Στη συγκέντρωση βρίσκονται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ. «Οι Ελληνες δεν θα γίνουμε το πιόνι στην κρίση», δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

«Η Μέρκελ έρχεται να στηρίξει τους "μερκελιστές" της Ελλάδας, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη. Έρχεται να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας. Η συμβολική παρουσία σήμερα εδώ τού ηγέτη της γερμανικής Αριστέρας, υποδηλώνει ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς. Η παράδοση της δημοκρατίας και της Ευρώπης δεν επιτρέπει να γίνουμε πειραματόζωα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα νικήσουν οι λαοί, που δεν θα διστάσουν να σπάσουν τις ταξικές τους αλυσίδες» δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσερχόμενη νωρίτεαρ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Από τις 12:00 έως τις 15:00 έχει κηρυχθεί στάση εργασίας σε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες, οι οποίοι κήρυξαν στάση εργασίας έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Επίσης, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει στα συλλαλητήρια, κηρύσσοντας στάση εργασίας από μέχρι το πέρας του ωραρίου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την γερμανική πρεσβεία, λόγω της απαγόρευσης συνάθροισης στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, θα πραγματοποιήσουν την προσυγκέντρωσή τους στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στις 17:00.

Στη γερμανική πρεσβεία έφτασε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος με την κοινοβουλευτική του ομάδα προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα. Ο πρόεδρος του κόμματος και οι βουλευτές του δεν έγιναν δεκτοί, με αποτέλεσμα να θυροκολλήσουν το ψήφισμά τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Κοντά στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας προσήχθη άνδρας, που κρατούσε πλακάτ με την εικόνα της καγκελαρίου και του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, όπως αυτό εμφανιζόταν στο γνωστό πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus.

Πηγή: tanea