9 Οκτώβριος 2012, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Μας χωρίζει μία Θάλασσα

  • Μας χωρίζει μία Θάλασσα

Γι’ άλλη μια φορά μας συγκίνησε ο Αντώνης Παπαδόπουλος με το έργο του «Μας χωρίζει μια θάλασσα», που παρουσίασαν στις 6 Οκτωβρίου 2012 στον κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός σύλλογος ΕΝ ΠΛΩ και η Εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, σε συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΦΕΣΙΩΝ, υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝ και του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Μνήμης για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο πολυτάλαντος Αντώνης Παπαδόπουλος δημιούργησε ένα συγκλονιστικό έργο, που μας μετέφερε στην Σμύρνη, το καλοκαίρι του 1922, για να «ζήσουμε» την καθημερινότητα ενός λαού ευτυχισμένου μέσα στις χαρές και τις λύπες του, τις μικρότητες και τις μεγαλοσύνες του, τις αγάπες και τα μίση του, ενός λαού που ζούσε στην περιοχή εκείνη της γης από αρχαιοτάτων χρόνων και είχε αναπτύξει πολιτισμό, τέχνες και γράμματα, εμπόριο και οικονομία κι ένα όνομα σεβαστό και υπολογίσιμο από όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Παρακολουθώντας στιγμιότυπα της ζωής μιας οικογένειας «γευόμαστε» την ιδιαιτερότητα της κουζίνας της, ακούμε τα τραγούδια της, «χορεύουμε» τους χορούς της, δακρύζουμε με τον πόνο της, αγωνιούμε με το πάθος της. Αυτό κατάφερε ο κ. Παπαδόπουλος με το σενάριο, τους στίχους των τραγουδιών και την σκηνοθεσία του. Μας έκανε και να κλάψουμε με την Καταστροφή, που την έδωσε με τον δικό του τρόπο, ώστε θα ’λεγε κανείς πως ζούσαμε στιγμές μνήμης μιας ατέλειωτης φωτιάς, απ’ την οποία εμείς οι ίδιο είχαμε γλιτώσει και τώρα πέρναγε μπροστά απ’ τα μάτια μας και τα έκαιγε, όπως τότε που έκαιγε τις ρίζες του ελληνισμού στην Ιωνία. Αυτός είναι ο Αντώνης Παπαδόπουλος! Συγχαρητήρια στον δημιουργό και σκηνοθέτη. Συγχαρητήρια και στους ηθοποιούς, που τόσο έντονα, ζεστά και αληθινά υποδύθηκαν τους ρόλους τους, στον συνθέτη της μουσικής και σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.

Την Εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους Μέλη του «Εν Πλώ» και της ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ Πειραιωτών, κ.κ Γιάννης Κανατσέλης, Ηλίας Σκαφιδάς, Νίκος Κούβαρης, ενώ λίγα λόγια για την ταινία «ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» απηύθυνε η Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων κ. Ρίτσα Παπάζογλου. Αρκετά μεγάλο το ακροατήριο που προσήλθε, τόσο για να τιμήσει την επέτειο της θλιβερής επετείου της καταστροφής του 22, όσο και να δει και να μάθει για τα γεγονότα της εποχής από την εξαιρετική αυτή ταινία που είναι στην ουσία μια ζωντανή μαρτυρία, που καταγράφει με λεπτομέρεια την πραγματικότητα.

Ανάμεσα στους παρισταμένους διακρίναμε, εκτός των άλλων και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου π. Πολύκαρπο Δημητριάδη, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Πρόδρομο Κολτουκτσόγλου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιά, τον Βουλευτή κ. Τάκη Μελά, τον Πολιτευτή κ. Βασίλη Κατσαφάδο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Πάνου, τους κ.κ Προέδρους, Αντώνη Φαντόπουλο των Εφέδρων Αξιωματικών Πειραιά, Γιώργο Ζησιμάτο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θόδωρο Τσόντο των Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», τον Αντιπρόεδρο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νίκο Κούβαρη, τους Κοινοτικούς Συμβούλους κ.κ. Αικατερίνη Δουρέκα, Αλέξανδρο Καράβη, Ιωακείμ Παπάκη, τον Υποψήφιο Διδάκτορα κ. Πέτρο Βιολάκη, τον κ. Γιώργο Συντιχάκη των Δρομέων Υγείας και τη Σύζυγό του, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του «Εν Πλώ» κ. Γιώργο Τατσόπουλο, τους Ζωγράφους κ.κ. Βίκυ Τατσοπούλου, Δημήτρη Καραγιάννη, τον Δικηγόρο, Νομικό και Αντιπρόεδρο του «Εν Πλώ» κ. Ηλία Σκαφιδά, τους κ.κ Νίκο Μελά, Γιώργο Βαγιάκη, Γιώργο Μποζά, Βασίλη Παρτσινέβελο, τον Επιχειρηματία κ. Γιάννη Ηλία, τον πρώην Αντινομάρχη κ. Άγγελο Καστάνη, τον πρώην Πρόεδρο του Ε΄ Διαμερίσματος κ. Λεωνίδα Μελά, την κ. Κέρυ Μακρογαμβράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», τον Δημοσιογράφο κ. Σπύρο Κουσουρή, τις κυρίες Βαρβάρα Τσιάλτα, Ελένη Μελά, τον Μουσικό κ. Δημήτρη Λαουτάρη, τον Θιασάρχη Θεάτρου Σκιών και Ποιητή κ. Μανώλη Λαουτάρη, τον παλιό Καταδρομέα κ. Βασίλη Παπαστεργίου, τον πρώην Γενικό της ΔΗΡΑΠ κ. Δημήτρη Κρητικό, το Λογοτέχνη κ. Διονύση Κουλεντιανό. Ευχαριστούμε πολύ τον δραστήριο Σύλλογο «Έν Πλώ», την Εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ» και την Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων για αυτή τους την ωραία εκδήλωση τιμής και μνήμης και πιστεύουμε τέτοιες ενέργειες να γίνονται αφετηρία και άλλων συλλόγων και φορέων, προκειμένου να μαθαίνουμε γιατί μόνο τότε μπορούμε να αξιολογούμε σωστά το παρελθόν και να βαδίζουμε με ασφάλεια στο Μέλλον Μαρία Ν. Ταστσόγλου.

Πηγή: fonipeiraioton