9 Οκτώβριος 2012, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Παγώνουν τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα τρίτης γενιάς

  • Παγώνουν τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα τρίτης γενιάς

Ο Χατζηδάκης αλλάζει τα σχέδια για την Κρήτη λόγω οικονομικών δυσκολιών- για το 2015 ο τελικός σχεδιασμός για το Καστέλι και το 'πακέτο' των αεροδρομίων

Σε «de facto» πάγωμα οδηγούνται τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα της τρίτης γενιάς, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς το κακό οικονομικό περιβάλλον και η «ανομβρία» των τραπεζών απομακρύνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθιστώντας προς στιγμήν αδύνατη τη χρηματοδότησή τους.

Ετσι, όπως γράφει το ΒΗΜΑ, ο νέος κύκλος έργων υποδομής, που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με συμβάσεις παραχώρησης και περιλαμβάνει το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, την υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας και τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Υλίκη - Θήβα, φαίνεται να οδηγείται σε αναστολή μέχρι νεωτέρας, «εκτός εάν συμβεί κάποιο θαύμα» τονίζουν πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το υπουργείο Υποδομών εξετάζει να δοθεί έμφαση στα ήδη προγραμματισμένα δημόσια έργα, όπως π.χ. ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο αυτοκινητόδρομος Ακτιο - Αμβρακία ή το μετρό της Θεσσαλονίκης και στη σωτηρία των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, τέσσερις εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αν και κύκλοι του υπουργείου διαψεύδουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, σημειώνοντας ότι «κυνηγάμε όλα τα έργα, ένα προς ένα» και χαρακτηρίζουν «ώριμες τις συνθήκες για να δημοπρατηθούν κάποιες από τις νέες συμβάσεις παραχώρησης», εν τούτοις παραδέχονται ότι η καθυστέρηση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η έλλειψη ρευστότητας τα καταδικάζουν στο να μείνουν στις μακέτες.

Ήδη, όπως διακρίνουν έμπειροι κύκλοι της αγοράς, η πρώτη αλλαγή «γραμμής» σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, να μη γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, δηλαδή με σύμβαση παραχώρησης, αλλά να ενταχθεί σε μία συστάδα αεροδρομίων, που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση. Σημειωτέον ότι αρκετοί υποψήφιοι παραχωρησιούχοι του έργου ζητούσαν την ένταξη όλων των αεροδρομίων της Κρήτης στην ίδια παραχώρηση.

Αν και ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε οποιονδήποτε σχετικό συσχετισμό, εν τούτοις τόνισε ότι η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί από το πού θα καθίσει η «μπίλια» του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες με βαθιά γνώση των έργων, η συμβασιοποίηση της ένταξης του Καστελίου μέσα σε μία συστάδα αεροδρομίων με στόχο την παραχώρηση, θα χρειαστεί ως και δύο χρόνια νομικής και οικονομικής επεξεργασίας, δηλαδή θα μπορεί να είναι έτοιμη γύρω στο 2015.

Πηγή: cretalive