9 Οκτώβριος 2012, 07:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Οι "πατρίδες του περιθωρίου"

  • Οι "πατρίδες του περιθωρίου"

Με τη διαπίστωση ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Φρυγία, Λυκία, Βιθυνία και άλλων τόπων), της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Ορεστιάδα το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου.

Αναζήτηση της αλήθειας

Οι εκδηλώσεις ήταν συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης και συνιστούσε ένα αντίδωρο των προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς στη διατήρηση της μνήμης, της πολιτισμικής παράδοσης των πατρίδων της Ανατολής και στους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που έδωσαν το ζην και το ευ ζην.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου  με την  έκθεση χαρτών και φωτογραφιών  «Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ»  του αντιπρόεδρου του Κέντρου Ανάδειξης και Σπουδής του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου  Νέας Ιωνίας Αττικής και Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Λ. Χριστοδούλου, στο χώρο της  ιστορικής Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως.

Στη συνέχεια έγιναν οι εισηγήσεις «Η Γενοκτονία των Ελλήνων»  από τον  Θ. Μαλκίδη, «Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη της καταστροφής της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης», από τον Δ.  Κιηγμά, «Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος», από το Γ. Ρυζιώτη, «Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά και την καταστροφή» από το  Β. Παραπαγκίδη και «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική»  από το  Χ. Σαπουτζάκη.

Πηγή: enikos