7 Οκτώβριος 2012, 09:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:53

Εγκαίνια έκθεσης του Πόντιου καλλιτέχνη στην Πάτρα

  • Εγκαίνια έκθεσης του Πόντιου καλλιτέχνη στην Πάτρα

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου τα εγκαίνια μιας ξεχωριστής έκθεσης χαρακτικής σε γρανίτη, του Αλέξανδρου Λεβαντίδη, που λειτουργεί αυτές τις μέρες στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά.

Παρευρέθηκαν και μίλησαν για τη σπάνια αυτή τεχνική καθώς και για τον καλλιτέχνη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Βαφέας, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Κουμπούρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας Χρήστος Κουτσούκης και η πρόεδρος του συλλόγου Νέων Πατρινών Καλλιτεχνών Έφη Αναλυτή. Με τη παρουσία τους τίμησαν ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Πελετίδης, ο σύμβουλος Ανατολικού διαμερίσματος Δήμου Πατρέων Δημήτρης Βούλγαρης, η τοπική σύμβουλος Μιντιλογλίου Βιβή Λουκοπούλου-Στεφανίδη και ο πρόεδρος του «Φάρου» Ποντίων Πατρών Κώστας Παπαδόπουλος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Αλέξανδρος Λεβαντίδης είναι Μηχανικός Ηλεκτρολόγος - Μεταλλειολόγος, ενώ υπήρξε επιθεωρητής των έργων φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Παράλληλα, ωστόσο, μαθήτευε στο πλευρό του πατέρα του, τον οποίο ακόμα και σήμερα, 16 χρόνια μετά το θάνατο του, θεωρεί ως πρότυπο, μιας και η τέχνη αυτή όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι οικογενειακή υπόθεση. «Από μικρός παρακολουθούσα τον πατέρα μου να δημιουργεί, με ιδιαίτερο δέος. Ο ίδιος ήταν αυτοδίδακτος, αλλά τα έργα του είχαν μια απαράμιλλη ομορφιά. Αυτό που πάντα με ενθουσίαζε στη συγκεκριμένη τεχνική, ήταν το αποτέλεσμα που έμοιαζε εκπληκτικά με ασπρόμαυρη φωτογραφία, χωρίς βέβαια να έχει τη μονοδιάστατη υφή της.

Το πρώτο μου έργο, στο ξεκίνημά μου, ενώ ο πατέρας μου είχε ήδη φύγει από τη ζωή, ήταν η προσωπογραφία του, μια προσπάθεια να μιμηθώ όσα μου είχε διδάξει. Έκτοτε, ακολούθησαν πολλά χρόνια εντατικής ενασχόλησης με το ιδιόμορφο αυτό είδος χαρακτικής».

Στην έκθεση παρουσιάζονται είκοσι μοναδικά εμπνευσμένα έργα, πάνω σε μαύρο γρανίτη, έργα σπουδαία, επίμονης εργασίας, με παρουσίες όπως η Αυγή, ο Ερμής και ο Διόνυσος, με προσωπογραφίες, αγιογραφίες και πολλά ακόμα περίτεχνα έργα του πρωτοπόρου αυτού καλλιτέχνη.

Ο Αλέξανδρος Λεβαντίδης φιλοτέχνησε το σήμα του Δήμου Πατρέων και το χάρισε στο Δήμο, το οποίο και παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Βαφέας. Είναι μια αξιόλογη έκθεση που αξίζει να επισκεφθούμε.

Πηγή: thebest.gr