4 Οκτώβριος 2012, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:54

Έκθεση για τον ελληνικό Τύπο της Πόλης

  • Έκθεση για τον ελληνικό Τύπο της Πόλης

Το περασμένο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Τύπου της Κωνσταντινούπολης έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΡΩΜΙΟΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (1830-1914)».

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιείται με την συνεργασία του Συλλόγου Δημοσιογράφων της Τουρκίας με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ). Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν με μια σύντομη ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Δημοσιογράφων της Τουρκίας κ. Ορχάν Ερίντς, του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Νικόλαου Ουζούνογλου και του εκπροσώπου των Μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων  στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων κ. Λάκη Βίγκα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την  παρουσία τους ο Οικουμενικός  Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο  Γενικός Πρόξενος  της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ευρυδίκη Αμπατζή. Στην εκδήλωση παρέστησαν  πολλοί δημοσιογράφοι και ευρύ  κοινό. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας κ. Ο. Ερίντς, στην ομιλία του σημείωσε ότι η ιστορία του Ρωμαϊκού τύπου ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την ιστορία του τύπου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα ήταν σωστό, όταν μνημονεύουμε το παρελθόν να κάνουμε και μια σύγκριση του παρελθόντος με το σήμερα.

Στον λόγο του ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου ανέφερε ότι ο Ρωμαίικος τύπος  κατά την Οθωμανική περίοδο έλαβε θέση σε όλες τις σημαντικές πολιτικές και πολιτειακές μεταβολές της εποχής. Ο κ. Ουζούνογλου αναφέρθηκε στην ΟΙΟΜΚΩ που εκπροσωπεί τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες και οι οποίοι παρά την θέληση τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη. Τόνισε ιδιαίτερα ότι ο τύπος της Τουρκίας, δυστυχώς παρέμεινε αδιάφορος στις δεκαετίες 1960-90, όταν οι Τουρκικές Κυβερνήσεις εφάρμοζαν συστηματικούς  διωγμούς  κατά της ελληνικής μειονότητας και μάλιστα μέρος του τύπου πρωτοστατούσε ως καθοδηγητής των διωγμών.

Πηγή: tovima