13 Οκτώβριος 2012, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:54

Δύσκολές ώρες για τον σκληρό Πόντιο της οθόνης

  • Δύσκολές ώρες για τον σκληρό Πόντιο της οθόνης

Λίγησε χτυπημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ο ο σκληρός της μεγάλης οθόνης και του κινηματογράφου, Νίκος Τσαχιρίδης. Ο 80χρονος ηθοποιός που υπήρξε παράλληλα και ένας από τους καλύτερους κασκαντέρ του σινεμά, είναι πλέον καθηλωμένος τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο κρεβάτι του, χωρίς να έχει καμμία επαφή με το περιβάλλον. Για τις πολύ δύσκολες ώρες του 80χρονου ηθοποιού, μίλησε ο συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος που γνώρισε τον πολυπράγμονα Τσαχιρίδη, ως προπονητή κατά τη διάρκεια της εφηβείας του.

«Παιδί του ποντιακού ξεριζωμού, ο Νίκος Τσαχιρίδης, χωρίς πατέρα, από μικρός βγήκε στη σκληρή βιοπάλη. Μέχρι που τον ανακάλυψε ο Νίκος Κούνδουρος το ’54 και του έδωσε έναν ρόλο στη «Μαγική πόλη». Ο Τσαχιρίδης στην πιο τρυφερή του ηλικία δούλευε στην οικοδομή. Εντυπωσίασε τον μεγάλο μας σκηνοθέτη αυτός ο «ημίθεος» με το γκρίζο βλέμμα του, που έβγαινε από την οθόνη και διαπερνούσε τις ψυχές των θεατών». Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε παράλληλα ότι ο ηθοποιός υπήρξε ποδοσφαιριστής και μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), ενώ έπαιζε υπέροχα κιθάρα και φυσαρμόνικα.

«Τους τελευταίους μήνες κατέπεσε απότομα, λόγω Αλτσχάιμερ. Αδυνάτισε πολύ, δεν μπορεί να μιλήσει πια και αντιλαμβάνεται περιορισμένα, ενώ πολλές φορές δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον. Είναι δύσκολη η κατάστασή του. Τις περισσότερες ώρες είναι ξαπλωμένος και δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, παρά μόνο με τη βοήθεια της γυναίκας που τον φροντίζει». .

Κλείνοντας, ο Κώστας Παπασπήλιος μίλησε στην εφημερίδα «Espresso» και για τον κήπο του σπιτιού του ηθοποιού, που είναι κατάφυτος από δένδρα και λαχανικά, τα οποία είχε φυτέψει ο ίδιος. «Του άρεσε να πειραματίζεται με κεντρώματα και κάποτε από το ίδιο δέντρο είχε βγάλει τέσσερα διαφορετικά φρούτα. Τώρα όμως ο Νίκος περνά δύσκολες ώρες, όπως και οι δικοί του άνθρωποι, οι οποίοι είναι δίπλα του. Η ανιψιά του, η Θεοδώρα, έχει προσλάβει μια γυναίκα, η οποία μένει στο σπίτι όλο το 24ωρο και τον περιποιείται».

Πηγή: agelioforos