4 Οκτώβριος 2012, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:54

Ρότερνταμ:Κοινωνική εργασία για το επίδομα ανεργίας

  • Ρότερνταμ:Κοινωνική εργασία για το επίδομα ανεργίας

Στο Ρότερνταμ δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιος άνεργος και να εκμεταλλεύεται χωρίς υποχρεώσεις τη βοήθεια του κράτους πρόνοιας. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται οκτώ ώρες την εβδομάδα για τον δήμο, ως καθαριστές δρόμων, για να παίρνουν από το ολλανδικό κράτος το επίδομα αλληλεγγύης.

«Θα λάβεις βοήθεια από την κοινωνία, αν το έχεις ανάγκη, αλλά η κοινωνία περιμένει ως αντάλλαγμα ότι θα κάνεις κάτι και για εκείνη, αν είσαι σε θέση να το κάνεις» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος του Ρότερνταμ, Marco Florijn. «Δεν γίνεται να έχουμε κάποια ''μαύρη'' εργασία και να λαμβάνουμε την ίδια στιγμή το επίδομα» συμπλήρωσε.

Οι οκτώ ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι μόνο ένα μέρος του ευρύτερου προγράμματος, το οποίο προβλέπει 20 ώρες συνολικά την εβδομάδα. Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης απολαβής του επιδόματος πρέπει να παρακολουθούν για 15 εβδομάδες ειδικά σεμινάρια που θα τους βοηθήσουν να βρουν κάποια εργασία. Σημειώνεται ότι το επίδομα ανεργίας στο Ρότερνταμ είναι περίπου 830 ευρώ ανά άτομο.

Όπως αναφέρει η «Le Monde», μπορεί ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος «Werk Loont» («Η δουλειά αποφέρει») να είναι η ενθάρρυνση των ανέργων να βρουν το συντομότερο δυνατόν μία νέα δουλειά, αλλά σε δεύτερο χρόνο βγαίνει κερδισμένος και ο δήμος, καθώς μειώνονται οι δαπάνες του.

Πηγή: zougla.gr