4 Οκτώβριος 2012, 07:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:54

Συνεργασία "σε αυτά που μας ενώνουν"

  • «Iδιοκτησιακή γενοκτονία» καταγγέλλουν οι Βορειοηπειρώτες

Σε ένα κλίμα «παραγωγικό και εποικοδομητικό», που δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τους «εκφραστές ακραίων ιδεοληψιών, οι οποίοι αναπαράγουν παρωχημένα αρνητικά στερεότυπα», αλλά να στηρίζεται «σε όλα αυτά που μας ενώνουν», πραγματοποιήθηκε εχθές όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών- η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να καθιερωθεί δυό φορές τον χρόνο μια τακτική συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, καθώς επίσης να εισηγηθούν στις κυβερνήσεις τους μια τακτική (ανά έτος) διακρατική διαβούλευση συναρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών.

Στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την κοινή βούληση να προχωρήσει η προεργασία ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, όπως και να διευθετηθούν «σύντομα» οι εκκρεμότητες που αναφέρονται στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Υπενθυμίζοντας, τέλος, ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αυριανοί εταίροι στην ΕΕ και γείτονες με κοινά συμφέροντα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα («γέφυρα φιλίας των δύο λαών») θα βλέπει τη θέση της να βελτιώνεται, όσο προοδεύει η Αλβανία.

Την επιθυμία να προχωρήσει η Αλβανία στην υπέρβαση των εκκρεμοτήτων ως προς τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, «με βάση τα εθνικά Συντάγματα και το διεθνές δίκαιο» εξέφρασε επίσης ο κ. Παναρίτι, στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ.

Ο Αλβανός αξιωματούχος θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον Έλληνα ομόλογό του για την υποστήριξη που παρέσχε στην προώθηση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ενώ υπογράμμισε την αξία που έχουν ως «γέφυρες φιλίας» η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η κοινότητα των Αλβανών στην Ελλάδα.

Πηγή: ana-mpa