3 Οκτώβριος 2012, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:54

Η καρδιά της μικρής Μαρίας χτυπά στην Ιταλία

  • Η καρδιά της μικρής Μαρίας χτυπά στην Ιταλία
Πώς οι γονείς της μικρής Μαρίας αποφάσισαν να δώσουν τα όργανα της κορούλας τους για μεταμόσχευση. Τα δάκρυα και η χαρά για την καρδούλα της που εξακολουθεί να χτυπά.
 

Στην Ιταλία χτυπά η καρδιά της μικρότερης δότριας στην Ελλάδα, με τους γονείς της να δακρύζουν όταν έμαθαν πως η μεταμόσχευση πέτυχε και η καρδούλα που άκουγαν από τον πρώτο υπέροχο χτυπά ξανά μέσα στο στήθος ενός 17 μηνών κοριτσιού στην Ιταλία. 

Το μικρό αγγελούδι, που κατέληξε στις 24 Σεπτεμβρίου μετά από μεγάλη μάχη ενάντια στον θάνατο, έκανε ένα τεράστιο δώρο ζωής  σε ένα άλλο κοριτσάκι, μόλις 17 μηνών στην Ιταλία.

Οι γονείς της, ο 33χρονος Κώστας Ανδρεάκης και η 29χρονη σύζυγος του, Νατάσα Ρέντα, παρά τον Γολγοθά τους αποφάσισαν να πουν το "ναι" στη δωρεά οργάνων της νεκρής κορούλας τους.

Ήταν, σύμφωνα με "Τα Νέα", το πρώτο τους παιδί, και το περίμεναν πώς και πώς. Η Μαρία γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου και το πρόβλημα της υγείας της εμφανίστηκε μετά από πέντε μήνες

"Όλα έως και το πρώτο πεντάμηνο πήγαιναν μια χαρά, το παιδί δεν εμφάνιζε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Μόνο βάρος δεν έβαζε, έφτασε ως και τα 7 κιλά, αλλά παραπάνω δεν έπαιρνε.

Τότε ο γιατρός μας έστειλε για μια σειρά εξετάσεων, που δεν έδειξαν τίποτα. Στα τέλη Αυγούστου, στον έβδομο μήνα, το μωρό μας ταλαιπωρήθηκε από ίωση και γαστρεντερίτιδα.

Το πήγαμε στο Παίδων Πεντέλης, όπου, συμπτωματικά η παιδίατρος παρατήρησε ότι το παιδί δεν μπορούσε να κάτσει μόνο του στον καναπέ, για αυτό και μας παρέπεμψε σε νευρολόγο", λέει η μητέρα της μικρής, που εξηγεί ότι στο διάστημα που ακολούθησε η μικρή Μαρία συνήλθε από την ίωση και έδειχνε φυσιολογική.

Πέντε ημέρες μετά την πήγαν για εξετάσεις και ο υπέρηχος έδειξε μια σκιά αρκετά μεγάλη, 5-7 εκατοστών, δίπλα από τον εγκέφαλο του.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής είδε τις εξετάσεις.

Ήταν πλέον ξεκάθαρο. Η μικρή Μαρία είχε έναν μεγάλο σφαιρικό όγκο. Υποβλήθηκε σε επέμβαση, όμως παρόλο που αφαιρέθηκε ο όγκος είχε, όπως είπαν οι γιατροί, "τρομακτική αιμορραγία".

"Την έβλεπα στην ΜΕΘ και πίστευα ότι θα τα καταφέρει να ζήσει. Εκεί μέσα θέλεις να ελπίζεις ως την τελευταία ώρα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ωστόσο διαψεύστηκα, όταν οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι το παιδί μου δεν αντιδρά καθόλου στα τεστ, στα οποία το υπέβαλλαν, και ο εγκέφαλος του δεν έδινε πλέον καμία εντολή", λέει η μητέρα του.

"Από σήμερα μην περιμένετε πλέον ούτε το θαύμα" θυμάται να τους λένε οι γιατροί. "Μας δήλωσαν και επίσημα πως το μωρό μας ήταν εγκεφαλικά νεκρό", σημειώνει η νεαρή μητέρα.

Η γενναία απόφαση

Εκείνες τις στιγμές ήταν που τους προτάθηκε να σκεφτούν την ιδέα της δωρεάς οργάνων προτού χαθεί πολύτιμος χρόνος.

"Παρά την κατάστασή μας, ήδη το είχαμε στην πίσω άκρη του μυαλού μας. Το ίδιο βράδυ το πήραμε και απόφαση. Την κόρη μας εμείς τη χάσαμε, δεν ξαναγυρίζει. Το μόνο που θέλαμε ήταν να ζήσουν άλλα άρρωστα παιδάκια, έστω και ένα", επισημαίνει ο 33χρονος πατέρας.

"Εδώ τελείωσαν όλα για εμάς. Είναι εγωιστικό να λες "εγώ θέλω το παιδί μου" από τη στιγμή που δεν μπορείς να το έχεις, ενώ έξω υπάρχει και άλλος κόσμος με μεγάλη ανάγκη για βοήθεια" συμπληρώνει η σύζυγός του.

Το μόνο που ζήτησε το ζευγάρι από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ήταν να μάθει αν τελικά το μόσχευμα του παιδιού του έπιασε τόπο. Όπως κι έγινε, αφού η καρδιά της Μαρίας χτυπά πλέον στο στήθος ενός άλλου μικρού κοριτσιού, ηλικίας 17 μηνών, που κινδύνευε άμεσα στο Μιλάνο, στην Ιταλία.

"Κλάψαμε και γι' αυτό, μόλις μάθαμε πως η μεταμόσχευσή του πέτυχε. Μες στη θλίψη μας, χαρήκαμε που αυτή η καρδούλα που ακούγαμε από τον πρώτο υπέρηχο χτυπά ακόμα", καταλήγει ο Κώστας Ανδρεάκης.

Παγκοσμίως είναι λιγοστές οι μεταμοσχεύσεις σε βρεφική ηλικία, λόγω της σπανιότητας των τόσο μικρών μοσχευμάτων και των εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών.

Όπως λέει μάλιστα στα "Νέα" ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής, διευθυντής στη ΜΕΘ του Παίδων Αγία Σοφία, όπου και έδωσε τη μάχη της η μικρή Μαρία, αυτή η μεταμόσχευση ήταν η πρώτη δωρεά καρδιάς στην Ελλάδα από τόσο μικρό δότη.

Πηγή: news247.gr