3 Οκτώβριος 2012, 09:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Πακέτο στήριξης για Ελλάδα- Ισπανία- Κύπρο

  • Πακέτο στήριξης για Ελλάδα- Ισπανία- Κύπρο

Επανέρχονται τα σενάρια περί λύσης πακέτου για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο, ώστε να περάσει ευκολότερα από τη γερμανική Βουλή. Αυτός είναι ο λόγος -σύμφωνα με το Reuters - για τον οποίο, ενώ η Ισπανία είναι έτοιμη να υποβάλει αίτημα για την παροχή βοήθειας, η Γερμανία προσπαθεί να την πείσει να καθυστερήσει. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι για την Ισπανία και τηνελλάδαπρέπει να ληφθούν αποφάσεις εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διευκρίνισε χθες ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται, αλλά όχι σε πολιτικό επίπεδο, αποφεύγοντας να απαντήσει πότε ακριβώς θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών. Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας η τρόικα έθεσε το θέμα μείωσης του κόστους των αποζημιώσεων, με τον κ. Βρούτση, ωστόσο, να επαναλαμβάνει ότι δεν είναι ώριμος ο χρόνος για ν' ανοίξει τέτοιο θέμα.

Σήμερα το πρωί η τρόικα θα επισκεφτεί τον υπουργό Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, οι διαπραγματεύσεις στις παρούσα φάση φαίνεται να έχουν κολλήσει, επειδή οι δανειστές δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. «Κάθε φορά που διαπιστωνόταν ότι οι διαπραγματεύσεις για την συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα παραπαίουν, οι υποψίες έπεφταν στους Έλληνες που εφέροντο ως ένοχοι», παρατηρεί το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters που επικαλείται εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, «τις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνει η διαμάχη μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιταχύνει το δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών, καθώς η τρόικα εμμένει στις απολύσεις στο δημόσιο. Τα οφέλη από τη δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι συγχωνεύσεις οργανισμών συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας αν συζητήθηκε θέμα απολύσεων στο δημόσιο απάντησε: «Δε μιλάμε για απολύσεις, μιλάμε για συγχωνεύσεις».

Πηγή: skai.gr