26 Σεπτέμβριος 2012, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 17:50

Βαρένικα

  • Βαρένικα

Το pontos-news.gr σάς παρουσιάζει τα βαρένικα, τα νοστιμότατα ποντιακά ζυμαρικά.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 5 φλ. αλεύρι
  • 1 αυγό 
  • νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση 

  • 250 γρ. τυρί τριμμένο 
  • 1 αυγό
  • 3 κ.σ. κοφτές βούτυρο για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το φύλλο

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε λεκανίτσα.
  2. Χτυπάμε το αυγό με πιρούνι και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε νερό όσο πάρει.
  3. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να γίνουν μια ζύμη σφιχτή.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους μισού εκατοστού και τα κόβουμε είτε στρογγυλά με ένα ποτήρι, είτε σε τετράγωνα κομμάτια.

Για τη γέμιση

  1. Σπάμε το αυγό πάνω στο τυρί και ανακατεύουμε.
  2. Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση με ένα κουταλάκι, την βάζουμε πάνω στα φύλλα και τα διπλώνουμε σε τρίγωνα (αν είναι τετράγωνα κομμάτια) ή σε μισοφέγγαρα (αν είναι στρόγγυλα) ώστε να κλειστεί μέσα τους τυρί. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλήσουν.
  3. Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι να βράσει. Ρίχνουμε τα βαρένικα, τα ανακατεύουμε ελαφρά με κουτάλι για να μην κολλήσουν και πότε-πότε τα πιέζουμε ελαφρά με τρυπητή κουτάλα για να μην επιπλέουν.
  4. Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε πιάτα. Περιχύνουμε κάθε πιάτο με καυτό βούτυρο.

Καλή σας όρεξη.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr