22 Σεπτέμβριος 2012, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:55

Ευρέθησαν μαζικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων δολοφονημένων από Τούρκους

  • Ευρέθησαν μαζικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων δολοφονημένων από Τούρκους

Η Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο διατείνεται ότι ανακάλυψε έναν νέο μαζικό τάφο Ελληνοκυπρίων θυμάτων της Επιχείρησης Αττίλας II, της τουρκικής εισβολής το 1974, κοντά στην πόλη Hamit Mandres, βόρεια της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι ο παρών μαζικός τάφος είναι ο μεγαλύτερος και αφορά Ελληνοκυπρίους που θεωρούνταν αγνοούμενοι. Οι εργασίες της εκταφής έχουν ήδη αρχίσει και τα πρώτα οστά αναγνωρίστηκαν ότι ανήκαν σε πεσόντες ή εκτελεσθέντες Ελληνοκύπριους στρατιώτες, που είχαν παγιδευθεί στις 14 Αυγούστου 1974 πίσω απ' την σπασμένη αμυντική γραμμή στην περιοχή Μια Μηλιά κατά την Επιχείρηση Αττίλας II.

Ένας άλλος μαζικός τάφος βρέθηκε στην περιοχή Τραχώνι (επί της παλιάς οδού που συνδέει τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο), όπου το νεαρότερο μέχρι στιγμής αγνοούμενο άτομο έχει εκταφεί. Το εκταφέν μηνών βρέφος (γεννημένο το 1974), σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είχε παρθεί απ' τη μητέρα του και σφαγιαστεί απ' τους εισβολείς Τούρκους. Ο τάφος περιείχε επίσης τα οστά της μητέρας του βρέφους, της 11χρονης αδελφής της μητέρας του, της μητέρας της και του πατέρα του βρέφους που ταυτοποιήθηκε με τον Ανδρέα Κυριακού.

Πηγή: greekreporter

Δημοσιεύτηκε στο Pontosnet.gr στις 18.09.2012