2 Οκτώβριος 2012, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:55

Όταν ανταμώνουν η Κρήτη και ο Πόντος

  • Όταν ανταμώνουν η Κρήτη και ο Πόντος

Μια πραγματικά ξεχωριστή και αξιόλογη εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας "Ο ΦΑΡΟΣ" και η Ένωση Κρητών Αγ.Βαρβάρας "Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ", την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου «γιορτές πόλης».


Πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Κλ.Γυμναστήριο της πόλης, η Δημοτική αρχή,  και εκπρόσωποι τοπικών και ποντιακών συλλόγων, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση "όταν ανταμώνουν η Κρήτη & ο Πόντος" και συμμετείχαν σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι ψυχαγωγίας, παραπέμποντας τη φθινοπωρινή τους διάθεση και πάλι στον πολιτισμό.

Αυτό όμως που έκανε την εκδήλωση  μοναδική, ήταν η τομή που επιχειρήθηκε στην τοπική διάλεκτο και στην μουσικοχορευτική θεματολογία των δύο περιοχών, δηλαδή στα κοινά στοιχεία που εκφράζουν και συνδέουν τους δύο αυτούς αδελφούς λαούς, αναδεικνύοντας και τις κοινές αισθητικές αξίες και τις διαφορετικότητες της φυσιογνωμίας τους. Κανείς δεν φύτρωσε σε αυτό τον κόσμο. Όλοι κάπου ανήκουν και ο κάθε τόπος κουβαλάει το άρωμα των προγόνων του.

Η ποντιακή και η κρητική λύρα αντηχούν, ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν τους παρευρισκόμενους, όταν  Πόντιοι και Κρητικοί έγιναν ένα σώμα, ένα ιδανικό και πιάστηκαν στον κυκλικό χορό της ενότητας  χορεύοντας για την αγάπη, την λεβεντιά και την ελπίδα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και το θεατρικό, μια κρητικοποντιακή σάτυρα, σε θέματα της επικαιρότητας, του κ. Κυριάκου Σαχανίδη , Ποιητή και Συγγραφέα της Ποντιακής Διαλέκτου, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων, που μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου και στη λεβεντογέννα Κρήτη.


Προσφέρθηκε σε όλους ρακί και κεράσματα .

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων "Ο ΦΑΡΟΣ", κ.Σοφία Σαββίδου τόνισε ότι "..ήταν μια συνεργασία με αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Μια  κοινή προσπάθεια  για την πραγματοποίηση των στόχων μας. Γυρίσαμε τον τροχό της ιστορίας για μια αντάξια συνέχεια με ενότητα και δημιουργία".

Ο Γραμματέας της Ένωσης Κρητών "Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ", κ.Παντελής Πρεντάκης είπε μεταξύ άλλων "να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας, για το ταξίδι που μας χάρισε καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και τον προορισμό. Μέχρι σήμερα βαδίζαμε σαν φίλοι πιασμένοι χέρι-χέρι τον δρόμο του πολιτισμού, ο καθένας στη δική του λωρίδα. Σήμερα, το κότσαρι και ο πεντοζάλης μας έδεσαν πιο σφιχτά, αδερφικά.."

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ "Ο ΦΑΡΟΣ"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Δημοσιεύτηκε στο Pontosnet.gr στις 21.09.2012