16 Σεπτέμβριος 2012, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:56

Κουνούπια κατά του δάγκειου πυρετού

  • Κουνούπια κατά του δάγκειου πυρετού

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται μέσω των κουνουπιών από την τρομερή νόσο που ονομάζεται δάγκειος πυρετός. Αυστραλοί ερευνητές, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο πρόβλημα, μόλυναν εκατοντάδες χιλιάδες κουνούπια μ’ ένα βακτήριο που εξουδετερώνει τον ιό που βρίσκεται πίσω από τη νόσο.

Πώς θα αντιδρούσατε αν σας ζητούσε κάποιος την άδεια για ν’ απελευθερώσει 20.000 πεινασμένα κουνούπια στον κήπο σας; Τα τελευταία τρία χρόνια Αυστραλοί ερευνητές επισκέπτονται δύο χωριά της βορειοανατολικής Αυστραλίας για να ζητήσουν αυτή την άδεια από τους κατοίκους τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το 90% των ερωτηθέντων έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, γιατί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε ένα πείραμα, με στόχο την εξάλειψη του ιού που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2011 ο Scott O’Neill και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο του Queensland στο Brisbane της Αυστραλίας απελευθέρωναν εκατοντάδες χιλιάδες αιμοδιψή κουνούπια στα χωριά Gordonvale και Yorkeys Knob. Στις τροπικές περιοχές της Αυστραλίας o δάγκειος πυρετός προσβάλλει μόνο κάποιες χιλιάδες άτομα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Πηγή: science illustrated