15 Σεπτέμβριος 2012, 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:56

Η Ζυρίχη έγινε η ακριβότερη πόλη στον κόσμο

  • Η Ζυρίχη έγινε η ακριβότερη πόλη στον κόσμο

Η Ζυρίχη ξεπέρασε το Τόκιο κι έγινε η ακριβότερη πόλη στον κόσμο καθώς η άνοδος στις ισοτιμίες οδήγησε στα ύψη το κόστος ζωής σε χώρες όπως η Ελβετία και η Αυστραλία, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ελβετία ως "παράδεισος", λόγω φράγκου, για τους επενδυτές που θέλουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε χώρες εκτός ευρωζώνης οδήγησε τη Ζυρίχη στην πρώτη θέση, από την πέμπτη όπου βρισκόταν τον περασμένο χρόνο, ενώ η Γενεύη βρίσκεται φέτος στην τρίτη.

Πέντε πόλεις της Αυστραλίας βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα με το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη στην έβδομη και όγδοη θέση, σύμφωνα με την έρευνα για το Παγκόσμιο Κόστος Ζωής που διενήργησε η εταιρία Economist Intelligence Unit.

"Οι ισοτιμίες είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόστος ζωής στην Αυστραλία με το δολάριο Αυστραλίας να διπλασιάζει την αξία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέσα σε μια δεκαετία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Κόπστεϊκ.

Το Βανκούβερ του Καναδά έγινε η ακριβότερη πόλη στη Βόρεια Αμερική και βρέθηκε στην 37η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Το Λος Άντζελες είναι η ακριβότερη πόλη στις ΗΠΑ και βρίσκεται στην 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μαζί με τη Σανγκάη, ενώ η Νέα Υόρκη στην 47η.

Η έρευνα συνέκρινε τις τιμές τουλάχιστον 160 προϊόντων τροφίμων, ρουχισμού, μέσων μαζικής μεταφοράς, ενοικίων και ιδιωτικών σχολείων σε 130 πόλεις ανά τον κόσμο.

Οι ασιατικές πόλεις ανέβηκαν θέση στην κατάταξη με τη Σιγκαπούρη να έχει ανέβει μια θέση και να βρίσκεται στην ένατη και τη Σεούλ εννέα θέσεις στην 27η.

Στην Ασία βρίσκονται ωστόσο και ορισμένες από τις φθηνότερες πόλεις: το Νέο Δελχί και η Μουμπάι στην Ινδία και το Καράτσι στο Πακιστάν, η φθηνότερη από τις πόλεις που εξετάστηκαν.

Πηγή: ofono