14 Σεπτέμβριος 2012, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:57

Ελβετία: Δεν ανοίγουν λογαριασμοί Ελλήνων βουλευτών

  • Ελβετία: Δεν ανοίγουν λογαριασμοί Ελλήνων βουλευτών

Αρνητικά απάντησαν οι ελβετικές Αρχές στο ελληνικό αίτημα να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς που τυχόν να διατηρούν έλληνες βουλευτές στη χώρα τους, επίκαλούμενες το σχετικό απόρρητο, όπως τελικά γνωστοποίησε η Βουλή με ... καθυστέρηση έξι μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι την Άνοιξη ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Αργύρης είχαν ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές Αρχές για πιθανούς "αδήλωτους" τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών.

Κάθε βουλευτής υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση, με την οποία εξουσιοδοτούσε τις ελληνικές Αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρεί λογαριασμούς στην Ελβετία.

Οι αρμόδιες ελβετικές Αρχές είχαν απαντήσει ήδη από τον Απρίλιο, ότι το νομικό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να παράσχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία.

"Όπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012, δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα".