14 Σεπτέμβριος 2012, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:57

80.000 I.X. χωρίς σήμα τελών κυκλοφορίας

  • 80.000 I.X. χωρίς σήμα τελών κυκλοφορίας

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας θα ξεπεράσει τα 100.000, καθώς η διαδικασία για τον εντοπισμό τους συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων “τρέχει” ένα ειδικό πρόγραμμα διασταύρωσης στοιχείων. Συγκεκριμένα, διασταυρώνονται τα στοιχεία οχημάτων που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι ότι κατέχουν με τα στοιχεία από το αρχείο καταβολής των τελών κυκλοφορίας που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ βάσει των στοιχείων πληρωμής των τελών που έχει συλλέξει από τράπεζες και τα δημόσια ταμεία στις εφορίες.

Όταν εντοπίζεται ένα όχημα για το οποίο δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τότε στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος του ιδιοκτήτη ενσωματώνεται ειδοποίηση με την οποία καλείται ο τελευταίες να προσέλθει στην εφορία. Εκεί θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταβάλει το τέλος (π.χ. έχει μεταβιβάσει το αυτοκίνητο) και να υποστεί τις νόμιμες κυρώσεις για τη μη πληρωμή του.

Να σημειωθεί ότι με την παραπάνω διαδικασία έχουν εντοπισθεί περισσότερα από 80.000 οχήματα για τα οποία δεν έχει πληρωθεί το τέλος. Μάλιστα πολλά από αυτά είναι μεγάλου κυβισμού ΙΧ στα οποία αντιστοιχούν πολύ υψηλά τέλη (π.χ. στα 4.000 κυβικών εκατοστών αντιστοιχούν τέλη 1.300 ευρώ). Μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί περίπου 5 εκατ. δηλώσεις από το σύνολο των 5,5 εκατ.

Αυτήν την περίοδο καταχωρούνται και εκκαθαρίζονται σταδιακά οι περίπου μισό εκατ. δηλώσεις που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα ή ταχυδρομικά στις εφορίες. Όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή τους τότε υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ΙΧ που θα εντοπισθούν να μην έχουν πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες τους τα τέλη θα ξεπεράσει τις 100.000.

Στους φορολογούμενους που καταβάλουν εκπρόθεσμα το τέλος κυκλοφορίας επιβάλλεται ως πρόστιμο το 100% του τέλους ενώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τέλη κυκλοφορίας η εφορία έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει το ΙΧ και να καλέσει το φορολογούμενο να παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Επίσης, αν το όχημα εντοπισθεί από αστυνομικό όργανο να μην έχει καταβάλει το τέλος τότε προβλέπεται η επιτόπια αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Πηγή: capital.gr