14 Σεπτέμβριος 2012, 08:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:57

Επιμόρφωση Ελληνο - Καναδών εκπαιδευτικών

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση το πάγωμα του ΦΠΑ για τα ιδιωτικά

Τορόντο: Με πρωτοβουλία της Συντονίστριας Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Καναδά, Δέσποινας Χατζηδιάκου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική  γλώσσα σε σχολεία του Τορόντο. Tο σεμινάριο φιλοξενήθηκε από το Τμήμα “International Languages” του TDSB,  στο σχολείο GeorgeVanier, όπου νωρίτερα την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συμπόσιο διδασκόντων στα  προγράμματα διεθνών γλωσσών.

Εκ μέρους του TDSB, υποδέχθηκαν τους ομογενείς εκπαιδευτικούς  η Janice Gillespie, Διευθύντρια του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης και η Jolly Yang,  Διευθύντρια   του προγράμματος I.L.E.  Στο  πλαίσιο της επιμόρφωσης έγιναν οι εξής παρουσιάσεις:

"Νέες Τεχνολογίες, Κοινότητες Μάθησης και Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση" με ομιλητές τους  Θέμη Αραβοσιτά, Διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της  Ελληνικής  Κοινότητας Τορόντο  και τη φιλόλογο Μάγδα Σιγάλα,  αποσπασμένη στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.

Οι δυο εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης «Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια  Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά» και παρουσίασαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας  που έχουν δημιουργήσει επιστήμονες του ΕΔΙΑΜΜΕ.

Η πλατφόρμα αυτή θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία στη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς με τη συμμετοχή δεκάδων  σχολείων από όλα τα κέντρα του ελληνισμού της διασποράς, συμβάλλοντας στη δικτύωση εκπαιδευτικών και μαθητών και τη συγκρότηση ηλεκτρονικών κοινοτήτων μάθησης και αδελφοποιήσεων μεταξύ σχολείων της ομογένειας.

Ακολούθησε η παρουσίαση της εκπαιδευτικού  Μαρίας  Ξενικάκη, υπεύθυνης προγραμμάτων του Τμήματος Διεθνών Γλωσσών του TDSB, η  οποία μίλησε με θέμα "Διδακτικό υλικό,Προγραμματισμός, Πορεία διδασκαλίας " δίνοντας πρακτικές και χρήσιμες πληροφορίες στους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν να οργανώσουν και να αξιολογήσουν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού αξιοποιώντας  τις οδηγίες του TDSB, που είναι το μεγαλύτερο Σχολικό Συμβούλιο του Καναδά με τεράστια εμπειρία στη διδασκαλία διεθνών γλωσσών.

Η επόμενη παρουσίαση έγινε από το Σπύρο Βολονάκη,  Διευθυντή του  Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο- Καναδά  με θέμα "Η διδασκαλία των Εγκύκλιων μαθημάτων και πώς αυτά εντάσσονται στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας».  Ο Σπύρος Βολονάκης,  που επί σειρά ετών παρέχει παιδαγωγική  υποστήριξη σε ελληνόγλωσσα σχολεία όλης της καναδικής επικράτειας,  παρουσίασε στους διδάσκοντες προτάσεις για μια σύγχρονη και διαθεματική  προσέγγιση της ελληνορθόδοξης εκπαίδευσης και επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής του ελληνικού σχολείου στη  νέα πραγματικότητα με άνοιγμα προς την κοινωνία και τα σημαντικά θέματα που απασχολούν στις μέρες μας την ελληνοκαναδική οικογένεια.

Το σεμινάριο  έκλεισε με "Παιχνίδια γνωριμίας στην τάξη»  μια εισήγηση  από τη Δρ. Δέσποινα Χατζηδιάκου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης στον  Καναδά , η οποία  με την ευκαιρία της έναρξης  της νέας σχολικής χρονιάς πρόσφερε στους  εκπαιδευτικούς πρακτικούς και διασκεδαστικούς τρόπους για να κεντρίσουν  το ενδιαφέρον των μαθητών στο πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου και να συμβάλλουν στην ενεργητική τους  συμμετοχή μέσα στη  τάξη.

Σε μια περίοδο που ο ελληνισμός αντιμετωπίζει τη δική του κρίση στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας, οι μεγάλοι εκπαιδευτικοί φορείς της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς στον Καναδά, μας δίνουν μια νότα αισιοδοξίας και αποδεικνύουν πώς η συνεργασία είναι μονόδρομος για την επιτυχία σε κάθε επίπεδο. Θερμά συγχαρητήρια στους συν-διοργανωτές και κυρίως στην κα Χατζηδιάκου που ανταποκρίνεται άψογα στο ρόλο της συντονίστριας που της έχει αναθέσει το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.

Πηγή: emphasisworld