16 Οκτώβριος 2014, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Μία υπέροχη Περσεφόνη αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη (φωτο)

  • Λάθος η ερμηνεία στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης, λέει ο Νίκος Σταμπολίδης
    Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήριζε τον Ερμή, του ψηφιδωτού, ως ψυχοπομπό (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Γιατί το συγκεκριμένο ψηφιδωτό είναι μοναδικό στο είδος του. Ποια η σχέση του με το βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. 

Αποτελούσε το αίνιγμα των τελευταίων ημερών στην ανασκαφή της Αμφίπολης: ποια είναι η μορφή που απεικονίζεται πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος εκτός από το στεφάνι φοράει και κόκκινο ιμάτιο; Η απάντηση ήρθε στις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Τελικά πρόκειται για την Περσεφόνη η οποία αποκαλύφθηκε όταν αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού. 

Η γυναικεία νεανική μορφή που απεικονίζεται έχει κόκκινους βοστρύχους (μπούκλες) που ανεμίζουν και φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψος του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού  της χεριού.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται  για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. 

Όπως επισημαίνουν οι ανασκαφείς, είναι μία εκπληκτική παράσταση όχι μόνο για τον χρωματικό της πλούτο αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. 

«Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών», λέει η αρχαιολογική ομάδα. Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία. Εδώ, για πρώτη φορά, απαντά σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο. Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού δαπέδου είναι 4,5x3.

 
Η Αρπαγή της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του ομώνυμου τάφου στη Βεργίνα (μέσα 4ου αι. π.Χ.)

Με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου δόθηκε η δυνατότητα και για την τελική υποστύλωση του επιστυλίου των Καρυάτιδων ενώ από τον λόφο αφαιρούνται οι επιχώσεις και τα μπάζα της ανασκαφής του Λαζαρίδη. 

Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες προστασίας του ψηφιδωτού, το οποίο θα επικαλυφθεί με φύλλα φελιζόλ πάνω στα οποία θα μπει ξύλινη επένδυση. Σε ύψος 40 εκ. πάνω από την ξύλινη επένδυση θα μπει το δάπεδο πρόσβασης για τον τέταρτο χώρο, το οποίο θα στηριχτεί στην τρίτη σειρά αντιστήριξης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr