16 Οκτώβριος 2014, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Στο σκαμνί όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, λέει ο εισαγγελέας

  • Στο σκαμνί όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, λέει ο εισαγγελέας

Τι αναφέρει στις 700 σελίδες της πρότασής του ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επιθυμεί να στείλει ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος τους 70 (από τους συνολικά 85) κατηγορουμένους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών, ο αρχηγός και όλοι οι βουλευτές του κόμματος.

Ο εισαγγελέας, με την 700 σελίδων πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ζητά να καθήσει στο σκαμνί όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και οι δυο βουλευτές, Χρήστος Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που πλέον είναι ανεξάρτητοι.

Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής προτείνεται η παραπομπή για την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, για τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Μίχο, Λαγό, Γερμενή και Μπούκουρα, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή τους και για την κατηγορία, σε βαθμό κακουργήματος, της διακεκριμένης οπλοκατοχής για την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης. Για τον Χρήστο Παππά προτείνεται η μετατροπή σε πλημμέλημα της κατηγορίας που αντιμετωπίζει για παράνομη κατοχή αρχείου.

Η ατελείωτη λίστα των επιθέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρεται σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, με κυριότερες τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονία Λουκμάν, τις επιθέσεις σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους Αντίπνοια και Συνεργείο, την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και την επίθεση σε Πακιστανούς εργάτες στην Κρήτη. 

Στο 700 σελίδων κείμενο αναφέρονται και διάφορα περιστατικά που χρονολογούνται ακόμα και από το 1980 και τονίζεται ότι από το 2008 και μετά η Χρυσή Αυγή γίνεται πιο επιθετική, στη λογική του «πας μη Έλλην βάρβαρος». Τονίζεται, επίσης, ότι η ένταση των περιστατικών βίας αυξάνεται λίγο πριν και μετά τις εκλογές του 2012, οπότε με την κατάθεση του καταστατικού της Χρυσής Αυγής στον Άρειο Πάγο, και ενώ υπάρχει φοβερή έξαρση, η εγκληματική οργάνωση παίρνει τη μορφή πολιτικού κόμματος.

Ο εισαγγελέας φέρεται να αναφέρει, ακόμη, ότι ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση όταν χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς και τα επιτελεία του για την τέλεση εγκληματικών πράξεων. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η οργάνωση λειτουργούσε με απόλυτη ιεραρχία και τοποθετεί στην ιεραρχική δομή πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, δεύτερο τον Χρήστο Παππά, τρίτους τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Ηλία Παναγιώταρο, και τέταρτο τον Γιώργο Γερμενή.

Για τη δολοφονία Φύσσα

Στο κεφάλαιο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο εισαγγελέας φέρεται να τονίζει πως ο μουσικός ήταν στοχοποιημένος και ότι για τη δολοφονία του κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Χρυσής Αυγής. « Ήξεραν ποιος είναι» φαίνεται να τονίζει ο Ισ. Ντογιάκος, ο οποίος κρίνει ότι τα γεγονότα δηλώνουν την ένταση του δόλου.

Στην πρόταση υπογραμμίζεται ότι οι ισχυρισμοί των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων επιβεβαιώνονται πλήρως από όλο το ιστορικό και τα στοιχεία της υπόθεσης. Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την εισαγγελική κρίση οι 15 κατηγορούμενοι, για τους οποίους ζητείται απαλλαγή, ενεπλάκησαν τυχαία σε περιστατικά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ