16 Οκτώβριος 2014, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Η Oμοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών διαμαρτύρεται στον Ερντογάν

  • Η Oμοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών διαμαρτύρεται στον Ερντογάν

Ενοχλημένοι οι Πολίτες από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «αρχής αμοιβαιότητας» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. 

Ένα από τα πολλά… αξιομνημόνευτα που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας ήταν να εντάξει το θέμα της επιστροφής των εκπατρισμένων ελληνορθόδοξων στη γενέτειρά τους, στην «αρχή αμοιβαιότητας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) αφού μελέτησε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που αντιτίθενται στις αρχές της Συνθήκης της Λοζάνης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και το Σύνταγμα της Τουρκίας, του έστειλε επιστολή στις 29 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας τα εξής: 

Η Οι.Ομ.Κω. εκπροσωπεί μια Κοινότητα που ζει εκπατρισμένη σε ποσοστό 98%, γεγονός που δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη περίπτωση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τους λόγους που δημιούργησαν την κατάσταση αυτή την έχετε δηλώσει στο παρελθόν επικρίνοντας και εσείς τις πολιτικές αυτές του παρελθόντος.

Η Οι.Ομ.Κω. έχει εργαστεί με συνέπεια και συστηματικό τρόπο στην υποβολή των προτάσεων προς τους ιθύνοντες της Τουρκίας στην κατεύθυνση της αποκατάστασης και θεραπείας των αδικιών, και διαπιστώνουμε ότι με εξαίρεση τη σημαντική βελτίωση στην αποκατάσταση των υπηκοοτήτων, στα άλλα ζητήματα των προτάσεών μας δεν έχει υπάρξει αξιόλογη πρόοδος.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι επικαλεστήκατε την αρχή της «αμοιβαιότητας» για θέματα που άπτονται καθαρά στο εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας – όπως η επιστροφή των κατασχεθέντων από το κράτος περιουσιών των Βακουφίων, της απαγόρευσης της λειτουργίας της Ι.Θ. Σχολής της Χάλκης και την αναγνώριση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη Σ. της Λοζάνης δεν αναφέρεται πουθενά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η επίκληση της «Αμοιβαιότητας» υπήρξε η πηγή της διάπραξης πολλών αδικιών στο παρελθόν στην Τουρκία κατά των πολιτών της. Πιστεύουμε ότι αποτελεί μέγιστο συμφέρον της χώρας η εφαρμογή των νόμων προς όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις, όπως σας είχαμε αναφέρει στο πρόσφατο συγχαρητήριο μήνυμα που σας στείλαμε επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων σας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορία mikrasiatis.gr