15 Οκτώβριος 2014, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Τι βγήκε από τη συνέντευξη Τύπου της νομικής ομάδας υπό την Αμάλ Αλαμουντίν

  • Τι βγήκε από τη συνέντευξη Τύπου της νομικής ομάδας υπό την Αμάλ Αλαμουντίν

Σημαντική αποκάλυψη έγινε πριν από λίγο. Μήπως τελικά το Βρετανικό Μουσείο «θα πρέπει τελικά να συμβιβαστεί»; 

Μόνο 12 ερωτήσεις παρουσία και διεθνών μέσων ενημέρωσης αλλά και πλήθους φωτογράφων δέχτηκε η νομική ομάδα με επικεφαλής την Αμάλ Αλαμουντίν, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Quardian, Times, CNN και Reuters παραβρέθηκαν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, η οποία δεν έβγαλε μεγάλες ειδήσεις καθώς όλοι απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και επέλεξαν διφορούμενες απαντήσεις. 

Ωστόσο, ο συνεργάτης της Αμάλ Αλαμουντίν, Νόρμαν Πάλμερ, είχε μία αποκάλυψη να κάνει επί ελληνικού εδάφους. Αποκάλυψε ότι πρόσφατα άλλαξε ο νόμος στη Βρετανία και πλέον όσοι φορείς κατέχουν κλοπιμαία είναι υποχρεωμένοι να τα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. «Πάντα γνωρίζαμε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι δύσκολο. Αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις αλλαγές του νόμου και να τροποποιήσει ακόμα και το καταστατικό του», δήλωσε ο Βρετανός νομικός. 

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει – ερμηνεύουν όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου – ότι η Ελλάδα ενδέχεται να προσφύγει ακόμα και στα διεθνή δικαστήρια διεκδικώντας τα Γλυπτά. 

 
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα», είπε η Αμάλ Αλαμουντίν. «Αυτό ζητάει η παγκόσμια κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η βρετανική κοινή γνώμη. Μιλάμε για μια αδικία που κρατά πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί προς όφελος των δύο μερών και όλης της ανθρωπότητας».

Από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν έλειψαν και αναφορές στον… Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και στο κόστος της παρουσίας της συζύγου του στην Ελλάδα. «Ο σύζυγός μου είναι υποστηρικτικός στις κινήσεις μου», απάντησε. Αντίθετα, ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, απέφυγε τεχνηέντως να δώσει απάντηση στο εάν η νομική ομάδα που βρίσκεται στη χώρα μας, είναι έμμισθη ή όχι. «Είναι μόλις δυο ημέρες εδώ, δεν μπορώ να το απαντήσω», είπε.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr