15 Οκτώβριος 2014, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Στη Βουλή τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τον Έμπολα

  • Στη Βουλή τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τον Έμπολα

Αύριο η συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Μάκη Βορίδη. Στη κεντρική φωτογραφία, ειδικό δωμάτιο που ετοιμάστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Μπάσελ στην Ελβετία. 

Στην άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών υπαλλήλων που θα τοποθετηθούν στα σημεία όπου παρατηρείται μεγάλη είσοδος μεταναστών χωρίς επίσημα έγγραφα, προχωρά το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μπορέσει να εντοπίσει πιθανά κρούσματα του ιού Έμπολα.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα γίνει και επιπλέον εκπαίδευση του προσωπικού που στελεχώνει τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει άσκηση στη διαχείριση τυχόν κρούσματος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εκδώσει και εκείνο οδηγίες διαχείρισης στους στρατιώτες των ακριτικών περιοχών. 

Ήδη έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές για το ποιο μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα και πώς πρέπει να γίνεται η διαχείρισή του. Στη Θεσσαλονίκη έχει οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς, ενώ υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί ακόμα ένα εργαστήριο, σε αυτό το επίπεδο βιοασφάλειας, στην Αθήνα. Εκεί θα γίνεται η εξέταση αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ύποπτο κρούσμα. Στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, όπου και θα γίνεται η υγειονομική αντιμετώπιση, το προσωπικό που θα διαχειριστεί το περιστατικό έχει οριστεί και έχει εξοπλιστεί με την κατάλληλη στολή. 

Ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, ο Μάκης Βορίδης μαζί με εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ ενημέρωσαν της Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.  

Σε μια προσπάθεια ελέγχου των συνόρων, έχει εκδοθεί κάρτα που θα διανέμεται σε αεροδρόμια και λιμάνια. Μαζί με την κάρτα αυτή θα υποβάλλεται και ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θα συμπληρώνεται η χώρα προέλευσης του επιβάτη και ο χρόνος αναχώρησης από τη χώρα αυτή. Επίσης θα υπάρχουν ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του. Η κάρτα αυτή έχει ήδη διανεμηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να αυξηθεί ο βαθμός εγρήγορσης των επιβατών. 

Από την άλλη, η εγκατάσταση θερμικών καμερών στις πύλες εισόδου θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο μέτρο «διότι δείχνει τον πυρετό, που μπορεί ωστόσο να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία», εξήγησε στους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής ο Μάκης Βορίδης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Ελλάδα θα στηρίξει τη δήλωση Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά για τον Έμπολα. «Είναι σημαντικό για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας να ληφθούν μέτρα στις χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα», κατέληξε. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ