15 Οκτώβριος 2014, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Μνημείο γενοκτονίας αποκτούν οι Ασσύριοι στην Αθήνα

  • Μνημείο γενοκτονίας αποκτούν οι Ασσύριοι στην Αθήνα

Τα αποκαλυπτήριά του θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της συστηματικής εκδίωξης των Ασσυρίων από τους Τούρκους το 1914. Οι Ασσύριοι της Ελλάδας τιμώντας την μνήμη των προγόνων τους ανήγειραν μνημείο στην είσοδο του Αιγάλεω, της γειτονιάς που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και προγραμματίζουν τα αποκαλυπτήρια του την ερχόμενη Κυριακή.

Η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων απευθύνει δημόσια πρόσκληση για την αποκαλυπτήρια εκδήλωση του μνημείου για τη Γενοκτονία του Ασσυριακού λαού που διαπράχθηκε μεταξύ 1914 και 1923 από τους Νεότουρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της  Ένωσης Κυριάκος Μπατσάρας, στην εκδήλωση θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.

Μία πρώτη γεύση του μνημείου μας μετέφερε ο πρόεδρος των Ασσυρίων. Το εντυπωσιακό μνημείο αποτελείται από συνθέσεις που περιλαμβάνουν:
•    Αντιγραφή από μνημειακή ασσυριακή στήλη, κειμήλιο που έχει κλαπεί και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο
•    Μια εικόνα της μεγάλης των Ασσυρίων φυγής
•    Τον λέοντα-σύμβολο του ασσυριακού πολιτισμού
•    Τη σημαία της Ασσυρίας
•    Το μοναστήρι Μαρ Γκάμπριελ
•    Μια από τις πύλες της Νινευί

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου γενοκτονίας των Ασσυρίων (Seyfo) Άντμαν Σάμπρι.

Κεντρική φωτο: Το μνημείο των Ασσυρίων στο Ερεβάν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr