15 Οκτώβριος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Πώς θα κινηθεί τελικά η Ελλάδα στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα;

  • Πώς θα κινηθεί τελικά η Ελλάδα στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Νομική οδό για την επανένωση των Γλυπτών βλέπει η Αλαμουντίν και η ομάδα της αλλά η Αθήνα είναι αυτή που θα αποφασίσει τη στρατηγική, λέει ο υπουργός πολιτισμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και η συνέντευξη Τύπου των τριών δικηγόρων Αλαμουντίν, Πάλμερ και Ρόμπερτσον, για να διευκρινιστεί το στίγμα και οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η ουσία της πρότασης των τριών δικηγόρων είναι ότι εάν το θέμα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα πάει στα διεθνή δικαστήρια, τότε θα αποκτήσει νέα δυναμική.
 
Την άποψη αυτή δεν φαίνεται όμως να συμμερίζεται ο υπουργός πολιτισμού Κώστας Τασούλας όπως προκύπτει από δηλώσεις του στα Νέα. «Είναι μια καθαρά νομική άποψη, αλλά το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο και πριν αποφασίσουμε την επόμενη κίνησή μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, τις διμερείς σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές ακόμη παραμέτρους. Προσωπικά όμως δεν έχω πειστεί ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό, αλλά ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε μέσω της UNESCO» σημείωσε ο υπουργός πολιτισμού. «Η στρατηγική για την επιστροφή των Μαρμάρων αποφασίζεται από την κυβέρνηση και η στρατηγική είναι αυτή που ακολουθείται επί δεκαετίες» υπογράμμισε ο Κώστας Τασούλας.

Σε Σαμαρά και Ακρόπολη η Αμάλ Αλαμουντίν

Η διάσημη δικηγόρος και σύζυγος Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, μαζί με τους δικηγόρους Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον, θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11.30. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 13.00 από τον διευθυντή του Δημήτρη Παντερμαλή. Μισή ώρα αργότερα, οι νομικοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και αφού γευματίσουν θα ξεναγηθούν στις 16.00 στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr