14 Οκτώβριος 2014, 19:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Ο Έμπολα και οι αυστηροί έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά

  • Ο Έμπολα και οι αυστηροί έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά

Λαμβάνονται έκτακτα προληπτικά μέτρα.

Το ενδεχόμενο μετάδοσης του θανατηφόρου ιού Έμπολα θέλουν να αποφύγουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και για αυτό λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης του, με επίκεντρο το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

Έτσι, πλέον, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι σε κάθε εμπορικό πλοίο που θα καταφθάνει στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ή το αγκυροβόλιο οι αρχές θα παρέχουν μια ειδική φόρμα, που θα συμπληρώνεται από τον πλοίαρχο, πριν να επιτραπεί η αποεπιβίβαση.

Η φόρμα ζητάει αναλυτική καταγραφή των τελευταίων ταξιδιών του πλοίου όχι μόνο με αναφορά στο λιμάνι απόπλου αλλά και σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, ακόμα και για ανεφοδιασμό, με την υποχρέωση αναγραφής λεπτομερώς της διάρκειας του ταξιδιού.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται γνωστό εάν το πλοίο έχει προσεγγίσει σε λιμάνι «ύποπτης» χώρας για μετάδοση του ιού και πριν από πόσες ημέρες, δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης και εκδήλωσης της ασθένειας είναι 21 ημέρες.

Σε περίπτωση, που υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος του πληρώματος έχει ή μπορεί να έχει ασθενήσει από τον ιό Έμπολα θα ενημερώνεται άμεσα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το ΕΚΑΒ, ώστε να επιληφθούν σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο πρόληψης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ