14 Οκτώβριος 2014, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Τα μεσαιωνικά λιμάνια στους δρόμους της Ανατολής ζωντανεύουν μέσα από μία έκθεση

  • Τα μεσαιωνικά λιμάνια στους δρόμους της Ανατολής ζωντανεύουν μέσα από μία έκθεση

Φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, εγκαινιάζεται την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου. 

Γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες χρησιμοποιούνται προκειμένου να ξεδιπλώσουν εικόνες των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς-μεσαιωνικούς χρόνους στο Αιγαίο, στη Μαύρη και στην Κασπία Θάλασσα. 

Το οπτικό αυτό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής, με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών, θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 5-7). Η έκθεση «Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στις 19:00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου. 

Η ιστορία της κάθε πόλης-λιμανιού αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες της έκθεσης και θα τους ταξιδέψουν σε θαλάσσιους δρόμους φορτισμένους με μύθους και θρύλους. Θεσσαλονίκη, Τορώνη, Καβάλα, Άβδηρα, Θάσος, Μαρώνεια, Αναστασιούπολη, Κωνσταντινούπολη, Σωζόπολη, Βάρνα, Αγχίαλος, Κωστάντζα, Οδησσός, Σεβαστούπολη, Βατούμ, Μπακού και άλλα 18 λιμάνια αποτελούν τους σταθμούς του ταξιδιού.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας χωρών Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ). Τη διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το υπουργείο Εξωτερικών. 

Στη κεντρική φωτογραφία η έκθεση όπως παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr