14 Οκτώβριος 2014, 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Από αύριο η διάθεση πετρελαίου - κοντά στο ένα ευρώ η τιμή

  • Από αύριο η διάθεση πετρελαίου - κοντά στο ένα ευρώ η τιμή

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αύριο πρώτη ημέρα διακίνησης, οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης γύρω στο 1,045 ευρώ το λίτρο και για τα νοικοκυριά που δικαιούται επίδομα θέρμανσης κοντά στα 77 λεπτά το λίτρο.

Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι τιμές για την προμήθεια μικρών ποσοτήτων (κάτω από χίλια λίτρα) και για νοικοκυριά που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, λόγω της επιβάρυνσης του μεταφορικού κόστους. Η χαμηλή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος είναι αποτέλεσμα της πτώσης της διεθνούς τιμής του αργού κατά 20% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 30%.

Προβλήματα τροφοδοσίας

Για σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς κάνει λόγο ωστόσο ο κλάδος των πρατηριούχων, εξαιτίας της μη ετοιμότητας του 70% των πρατηρίων στην περιφέρεια της χώρας (πλην των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων Α και Β Ζώνης) και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών.

Όπως προβλέπει ο νόμος, πρατήρια και μεταπωλητές που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα δεν θα μπορούν να προμηθεύονται και να διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης. Εκτός διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με βάση τη νομοθεσία μένουν και πρατήρια που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα, αλλά δεν αποστέλλουν σε καθημερινή βάση στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Τέλος τα κοινόχρηστα για θέρμανση στις πολυκατοικίες για όσους επιλέξουν φυσικό αέριο;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ετοιμάζεται ρύθμιση που προβλέπει ότι τόσο εκείνοι που ήδη έχουν τοποθετήσει εγκατάσταση όσο και εκείνοι που πρόκειται να εγκαταστήσουν σύστημα φυσικού αερίου θα εξαιρούνται από τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας που αφορούν στη θέρμανση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από τα 600 μέχρι και τα 1.500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα της εγκατάστασης, όμως η απόσβεση θεωρείται ότι γίνεται πολύ γρήγορα και ουσιαστικά οι καταναλωτές σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου δεν έχουν επιβάρυνση.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr