13 Οκτώβριος 2014, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Εκστασιασμένος ο διεθνής Τύπος με το μωσαϊκό στην Αμφίπολη

  • Εκστασιασμένος ο διεθνής Τύπος με το μωσαϊκό στην Αμφίπολη

Με επίθετα στον υπερθετικό βαθμό περιγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά.

Το ανθρώπινο μάτι δεν χορταίνει να βλέπει τα μοναδικής ομορφιάς ευρήματα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει ότι ο μυστικός ένοικος ή ο άνθρωπος για τον οποίο κατασκευάστηκε αυτός ο τάφος δεν μπορεί να είναι τυχαίος. 

Φυσικό είναι λοιπόν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένο στο έργο της ανασκαφικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και την Αμφίπολη. Μάλιστα η θέα του επιβλητικού μωσαϊκού με τον δαφνοστεφανωμένο άνδρα που είδαμε όλοι χθες από τις φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκάλεσε νέο έξαψη στη διεθνή κοινή γνώμη.

Το βρετανικό δίκτυο BBC κάνει λόγο για ένα μεγάλων διαστάσεων μωσαϊκό, στον μεγαλύτερο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως αυτές οι ανακαλύψεις έχουν ανεβάσει το ηθικό, την υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό των Ελλήνων. «Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 3 μέτρων πλάτους και 4,5 μήκους που απεικονίζει έναν άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα άρμα που σέρνεται από άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή» γράφει το βρετανικό δίκτυο.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Guardian γράφει πως το μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε μπορεί να σηματοδοτήσει τον βασιλικό, μακεδονικό τάφο. Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο και περίπλοκο μωσαϊκό που χρονολογείται από το 300 π.Χ. 

Το πρακτορείο Associated Press αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κυκλικό κομμάτι στο κέντρο του μωσαϊκού που λείπει, ωστόσο επισημαίνει ότι «οι αρχές λένε ότι έχουν βρεθεί αρκετά κομμάτια ώστε να αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του». Το τηλεγράφημα του ΑΡ αναδημοσίευσαν και άλλα δίκτυα και σελίδες όπως η Daily Mail, η NZ Herald, Fox News, ABC News και Miami Herald.

«Εντυπωσιακό μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον μυστηριώδη τύμβο της Ελλάδας» αναφέρει στον τίτλο του το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery. «Το χρωματιστό μωσαϊκό χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. Καλύπτει όλο το πάτωμα του θαλάμου και δείχνει ένα άρμα σε κίνηση» προσθέτει. Το Discovery φιλοξενεί την άποψη της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία έγραψε στο ιστολόγιο της ότι «Η φιγούρα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και είναι εμφανές από τα διακριτικά του, μία τυπική εικονογράφηση, συνήθης στους μακεδονικούς τάφους».

«Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β'», λέει η Κινγκ, καθώς ο γενειοφόρος με το δάφνινο στεφάνι φαίνεται σε στάση προφίλ, με τη δεξιά πλευρά του προσώπου του να είναι κρυμμένη.

Το αυστραλιανό ABC κάνει λόγο για «μωσαϊκό γιγαντιαίων διαστάσεων» το οποίο, όμως, ακόμα και τώρα δεν μπορεί να μας οδηγήσει ευθέως σε μια θεωρία για το ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του τύμβου.

Και το αμερικανικό ραδιόφωνο Npr αναφέρεται στην αρμονία των χρωμάτων, αλλά και τη θαυμαστή λεπτομέρεια των μορφών που απεικονίζονται στο μωσαϊκό.

«Μικροσκοπικά λευκά, μαύρα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα και γκρι κομματάκια δημιουργούν την εικόνα ενός άρματος που το σέρνουν δύο λευκά άλογα, με οδηγό έναν γενειοφόρο άνδρα που φορά ένα δάφνινο στεφάνι και μπροστά από αυτό στέκεται ο αγγελιοφόρος των θεών της Αρχαίας Ελλάδας ο Ερμής», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εντυπωσιακό ψηφιδωτό βρέθηκε στον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα», γράφει η γερμανική Zeit, ενώ το Focus αναφέρει ότι «για άλλη μία φορά έρχεται στο φως μία συγκλονιστική ανακάλυψη από τον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα: ένα χρωματιστό και εξαιρετικά λεπτομερές ψηφιδωτό».

Τέλος ειδικό αφιέρωμα στα ευρήματα της Αμφίπολης έκανε χθες και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr