10 Οκτώβριος 2014, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Νόμπελ Ειρήνης σε Μαλάλα και Σατιάρτι, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση

  • Νόμπελ Ειρήνης σε Μαλάλα και Σατιάρτι, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Ένας ινδουιστής και μία μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μία Πακιστανή μοιράζονται το φετινό βραβείο. 

Η έφηβη Πακιστανή-σύμβολο Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο 60χρονος Ινδός Κάιλας Σατιάρτι είναι εδώ και λίγες ώρες κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2014 «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων, υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση». 

Η επιτροπή υπογραμμίζει και τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μία μουσουλμάνα ενώνονται σε έναν κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού. «Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Μαύρο πρόβατο των Ταλιμπάν, η Μαλάλα Γιουσαφζάι ενσαρκώνει σ' όλο τον κόσμο τον αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Στα 17 της χρόνια, είναι μακράν η νεότερη που βραβεύεται στα 114 χρόνια της ιστορίας του Νόμπελ. Εδώ και χρόνια αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, εξαιτίας του οποίου έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή πριν από σχεδόν ακριβώς δύο χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2012.

Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.

Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ