10 Οκτώβριος 2014, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Σε ποικιλία μούρων πιθανή απάντηση για τον καρκίνο

  • Σε ποικιλία μούρων πιθανή απάντηση για τον καρκίνο

Επιστημονικές δοκιμές είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι ειδικοί συστήνουν να χορηγείται ως συμπληρωματική θεραπεία.

Επιστήμονες του κέντρου έρευνας QIMR Berghofer του Μπρίσπεϊν, οι οποίοι τα τελευταία οκτώ χρόνια διεξάγουν έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, διαπίστωσαν ότι η παρασκευή φαρμάκου με κύριο συστατικό ουσία που βρίσκεται σε σπάνια αυστραλιανή ποικιλία μούρου, σκοτώνει τους καρκινογόνους όγκους του εγκεφάλου, του αυχένα, αλλά και του μελανώματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νέος Κόσμος της Αυστραλίας, οι επιστήμονες δοκίμασαν το σκεύασμα σε πάνω από 300 θηλαστικά, γάτες, σκύλους, αλλά και άλογα, που είχαν αναπτύξει καρκινικούς όγκους και διαπίστωσαν ότι μέσα σε χρόνο-ρεκόρ δηλαδή σε λίγες μόλις ημέρες ο όγκος είχε εξαφανιστεί. Όπως, μάλιστα, ανέφεραν στο 75% των περιπτώσεων ο καρκίνος δεν έχει μέχρι στιγμής επανέλθει.

H ουσία EBC-46, βρίσκεται στο κουκούτσι των συγκεκριμένων μούρων και είναι παρά πολύ δύσκολο να απομονωθεί, ανέφερε ο δρ. Γκλεν Μπόιλ που ηγείται και της ερευνητικής ομάδας, προσθέτοντας ότι ούτε και οι επιστήμονες μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτή η ουσία βρίσκεται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο μούρο που δεν ευδοκιμεί σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη παρά μόνο στις βόρειες περιοχές της Πολιτείας του Κουίνσλαντ. Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Hylandia dockrillii.

Ο δρ. Γκλεν Μπόιλ εξηγεί ότι «η συγκεκριμένη ουσία δουλεύει με τρεις τρόπους: κατ' αρχήν “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα απ' ευθείας, διακόπτει την αιμάτωση του όγκου και, στη συνέχεια, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε ο οργανισμός να καθαρίσει την ακαταστασία που αφήνει πίσω του ο όγκος».

Tο φάρμακο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να χορηγηθεί με ένεση απευθείας στον όγκο και δεν δρα σε μεταστατικούς όγκους, σημείωσε ο Μπόιλ προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή το φάρμακο μπορεί να συστηθεί μόνο ως συμπληρωματική θεραπεία και όχι ως θεραπεία που θα αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία ή την επέμβαση.