9 Οκτώβριος 2014, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Στο φως νέα ευρήματα από το βυθό των Αντικυθήρων (φωτο-βίντεο)

  • Στο φως νέα ευρήματα από το βυθό των Αντικυθήρων (φωτο-βίντεο)

Γιατί οι αρχαιολόγοι και οι δύτες υποθέτουν ότι στο ίδιο σημείο υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο. 

Αν και ο καιρός δεν ήταν με το μέρος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τη νέα ερευνητική αποστολή στο βυθό των Αντικυθήρων, εντούτοις τα ευρήματα που ήρθαν στο φως επιβεβαιώνουν το σημαντικό φορτίο του πλοίου που μας έχει ήδη δώσει τον Μηχανισμό και τον Έφηβο των Αντικυθήρων. 

Στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole χρησιμοποίησαν όλα τα γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900 καθώς και της έρευνας του 1976 στην οποία συμμετείχε ο Κουστώ με την διάσημη «Καλυψώ» του και Έλληνες εθελοντές. 

Αυτή τη φορά οι δύτες χρησιμοποίησαν και ανιχνευτές μετάλλων προκειμένου να εξακριβώσουν την έκταση της διασποράς του ναυαγίου. Έτσι, κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να ανασύρουν από το βυθό ένα χάλκινο, συμπαγές δόρυ με σαυρωτήρα (κάλυμμα της άκρης που αγγίζει το έδαφος), που πιθανότατα προέρχεται από χάλκινο ή μαρμάρινο άγαλμα. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε και χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, που ίσως προέρχεται από το ίδιο το πλοίο και ενδεχομένως να έχει και υπολείμματα από το ξύλο του. 

Στο φως του ήλιου ήρθε και ο μολύβδινος στύπος (μεταλλική ράβδος) άγκυρας του σκάφους, που είχε εντοπιστεί το 2013 καθώς και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένα δαχτυλίδι και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

Δειγματοληπτικά ανελκύστηκε ένα μικρό τμήμα από φύλλο μολύβδου που προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους.

Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο. Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου βρέθηκαν τόσο συστάδες αμφορέων, όσο και στοιχεία από τη δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον στο ίδιο σημείο υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο.  

Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βοηθήσει τις έρευνες, έκανε μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δυνατών ανέμων. 

Η ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε σήμερα τον υπουργό Πολιτισμού και τον ενημέρωσε για τις έρευνες αλλά και τα ευρήματά της. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η σαφέστερη εικόνα του χώρου του ναυαγίου και η δοκιμή νέων τεχνικών κατάδυσης και τεχνικών μέσων κάνει εφικτό και απαραίτητο τον προγραμματισμό του επόμενου ερευνητικού βήματος της συστηματικής ανασκαφής του χώρου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr (φωτογραφίες: Υπουργείο Πολιτισμού)