9 Οκτώβριος 2014, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Πελαγίδης: Οι ρίζες του Ποντιακού Ελληνισμού είναι από την Ιωνία

  • Πελαγίδης: Οι ρίζες του Ποντιακού Ελληνισμού είναι από την Ιωνία

Εμείς οι Πόντιοι είμαστε απόγονοι των Ιώνων αποίκων, απώτερα τέκνα των Μικρασιατών, τόνισε σε  ομιλία του με θέμα τον Προσφυγικό Ελληνισμό της Ανατολής ο καθηγητής Στάθης Πελαγίδης.

Ένας νέος κύκλος διαλέξεων για τη νέα χειμερινή περίοδο 2014-2015 άνοιξε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, η Ένωση Σμυρναίων στην Αθήνα. Πρώτος ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Mακεδονίας Eυστάθιος Πελαγίδης, ο οποίος με το έργο του έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του μικρασιατικού και προσφυγικού Eλληνισμού. Στη διαφωτιστική ομιλία του αναφέρθηκε στην έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος για τον Ελληνισμό της Ανατολής από την αρχαιότητα μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

«Οι ρίζες του Ποντιακού Ελληνισμού είναι από την Ιωνία, ιωνικές είναι επίσης οι καταβολές της γλώσσας και της κουλτούρας του. Οι Έλληνες του Πόντου είναι αποικία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η μέχρι σήμερα βιβλιογραφία είναι πλούσια σε σχέση με τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού (Σμύρνη, Αιβαλί, Τραπεζούντα, Σαμψούντα κλπ), αλλά η επιστημονική πληροφόρηση για τους 2.150 οικισμούς που κατέγραψε πριν μερικές δεκαετίες το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών είναι ελάχιστη ως ανύπαρκτη, χωρίς να υπολογιστούν οι οικισμοί του εσωτερικού Πόντου που αναφέρονται στον Γ’ Τόμο της Εξόδου που κυκλοφόρησε πρόσφατα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σ. Πελαγίδης.


Τμήμα σύνταξης pontos-news με πληροφορίες από mikrasiatis.gr