9 Οκτώβριος 2014, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Ανθεί η αδήλωτη εργασία σε όλη τη χώρα

  • Ανθεί η αδήλωτη εργασία σε όλη τη χώρα

Έξαρση διαπιστώνεται στις τουριστικές περιοχές.

Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα αλλά το φαινόμενο παρουσιάζει άνθιση τα τελευταία χρόνια. 

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, μόνο το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους περίπου 23, 6 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζομένους. Συνολικά τα πρόστιμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 40,5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο, πανελλαδικά κυμαίνεται στο 4,33%, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου φθάνει στο 11,02%, στην Κρήτη το 5,82%, στην περιοχή Μακεδονίας- Θράκης το 5,64%, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 5,54% και το 5,22% στην Αττική. 

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η αδήλωτη εργασία κυμαίνεται στο 4,79% και 6,72% αντιστοίχως.

Τους ελέγχους πραγματοποιούν επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ και μεικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του Ι.Κ.Α.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από τα κλιμάκια, εστιάζουν στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, δηλαδή επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας, επιχειρήσεις φασόν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr