9 Οκτώβριος 2014, 11:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Κινδυνεύει η Αγία Αικατερίνη του Σινά

  • Κινδυνεύει η Αγία Αικατερίνη του Σινά

Βυσσοδομούν κατά της μονής οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Μακρύ χέρι της Άγκυρας στην περιοχή η ισλαμιστική οργάνωση.

Η Ελλάδα εμπλέκεται, θέλει δεν το θέλει, στο καμίνι της Μέσης Ανατολής, έστω και εμμέσως, διότι έχει συμφέροντα τα οποία δεν μπορεί να απεμπολήσει. Το κυπριακό και η ΑΟΖ της μεγαλονήσου είναι ένα από αυτά, οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ένα άλλο.

Όπως, δε, έγινε και με την Αλβανία και την υπονόμευση της ρύθμισης με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει και μια τουρκική παράμετρος στις προκλήσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά της μονής.  

Από τριετίας, ο απόστρατος υποστράτηγος, Ahmed Ragai ξεκίνησε μια δυσφημιστική εκστρατεία προσπαθώντας να αμαυρώσει την ιστορία και το έργο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης με ανυπόστατες κατηγορίες, οι οποίες όμως άρχισαν να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. 

Στόχος της εκστρατείας είναι να συνδέσει την Ιερά Μονή με υποτιθέμενο σιωνιστικό-αμερικανικό σχέδιο συνωμοσίας, που αποσκοπεί στο διαμελισμό των χωρών της περιοχής και στη δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων στη Μέση Ανατολή. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι Έλληνες μοναχοί με καταπατήσεις, προσαρτήσεις γαιών, αλλαγή τοπωνυμίων και την ύψωση της Ελληνικής σημαίας προσπαθούν να δημιουργήσουν κράτος εν κράτη έχοντας την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Η εφημερίδα Middle East Christian News, υποστηρίζει ότι ο Ahmed Ragai Attia, υπήρξε πρωταγωνιστής της αποτυχημένης στρατιωτικής επιχείρησης στον αερολιμένα της Λευκωσίας το 1978, μετά τη δολοφονία του Youssef el-Sebai. Την περίοδο αυτή συνεργάζεται με την ομάδα των Αδελφών Μουσουλμάνων και ισλαμιστών. Με ψευδείς ισχυρισμούς, υποκινεί τη διχόνοια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και υποσκάπτει τις σχέσεις με τις χώρες που βοηθούν την Αίγυπτο, όπως είναι η Ελλάδα.  

Πως είναι δυνατό 37 μοναχοί να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αραβικό έντυπο Rosa-Al-Youssef, ο Αρχιεπίσκοπος του Σινά, Δαμιανός, σχετικά με τον δικαστικό και επικοινωνιακό πόλεμο που δέχεται η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης το τελευταίο διάστημα, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό 37 μοναχοί να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου και αντέκρουσε τις κατηγορίες καταπάτησης γαιών που προσάπτονται στη Μονή ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στην αγωγή που άσκησε ο Ragai κατά της Μονής και εναντίον όλων των Αιγυπτιακών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο δρ Moustafa Al-Feqi πρώην διπλωμάτης, στέλεχος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε η Αγία Αικατερίνη να υπαχθεί στον έλεγχο της Αιγυπτιακής Κοπτικής Ορθόδοξης εκκλησίας, αφού η Μονή είναι αιγυπτιακό ίδρυμα που κατέχει αιγυπτιακά εδάφη. 

Η Middle East Christian News αναφερόμενη στις δηλώσεις του Al-Feqi εναντίον της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, υποστήριξε ότι αυτές αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου και αναφέρθηκε στην έντονη κριτική που άσκησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Αιγυπτιακού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Hamdi Nawara, στις δηλώσεις του δρ Moustafa Al-Feqi, που θεώρησε ότι έγιναν στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής δράσης που στοχεύει στο να πλήξει τη σταθερότητα της χώρας με τη δημιουργία θρησκευτικής διένεξης μεταξύ Μουσουλμάνων και Κοπτών χριστιανών. Υποστήριξε επίσης, ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται από την Τουρκία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους προκειμένου να υποσκάψουν τη σταθερότητα στην Αίγυπτο και προειδοποίησε τους Αιγυπτίους να μην πέσουν στην παγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων που σχεδιάζει τη διχοτόμηση της Αιγύπτου, διαμέσου της θρησκευτικής διχόνοιας.

Προσπάθεια ισλαμιστών να εξαλείψουν τον μοναχισμό στην Αίγυπτο

O Maged el - Raheb πρόεδρος της «Αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομίας» εκτιμά ότι οι επιθέσεις εναντίον της Μονής της Αγίας Αικατερίνης έχουν στόχο να εξαλείψουν τον μοναχισμό στην Αίγυπτο και να φθάσουν μέχρι τα κοπτικά μοναστήρια στην κοιλάδα της Νιτρίας προσθέτοντας ότι η εξάλειψη του μοναχισμού σημαίνει την εξάλειψη των Κοπτών και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. 

O επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κόμματος Al-Tagamu, Refaat El-Saeed, υποστηρίζει ότι οι τρομοκράτες και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία και επισημαίνει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξέδωσαν 71 αποφάσεις για κατεδάφιση των κτιρίων της Μονής, συμπεριλαμβανομένου του ναού που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Σινά, παρόλο που αποτελεί θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, εγγεγραμμένο στην UNESCO. Υποστηρίζει επίσης, ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προσπαθούν να εξαλείψουν το χριστιανικό μοναστήρι από την περιοχή και να μετατρέψουν το Σινά σε Ισλαμικό Εμιράτο, μεταφέροντας τρομοκράτες στο νότιο Σινά. 

Η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Αιγύπτου στην δύσκολη περίοδο

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ε.Ε. το α’ εξάμηνο του 2014, κράτησε σθεναρή στάση στο πλευρό της Αιγύπτου, σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις και η πρόθεσή της να μεταφέρει στο εξωτερικό την πραγματική εικόνα των εξελίξεων στη Αίγυπτο έχει εκνευρίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τις χώρες που τους υποστηρίζουν.           

Ο επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της Νομαρχίας Νοτίου Σινά, υποστράτηγος Adel Kassab δήλωσε πρόσφατα στα ΜΜΕ της Αιγύπτου ότι η επιτροπή που είχε αναλάβει τις έρευνες για τυχόν καταπατήσεις και παραβιάσεις της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης ολοκλήρωσε το τελευταίο στάδιο εργασιών της και όπως απεδείχθη όλες οι κατηγορίες ήταν διαδόσεις και ανακρίβειες και είχαν σκοπό την πρόκληση σύγχυσης και διχόνοιας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουρισμού.

Όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αντιλήφθηκαν ότι το σχέδιο τους εναντίον της Μονής καταρρέει, παρέκαμψαν την αρμοδιότητα της Νομαρχίας Ν. Σινά και κινητοποιώντας τα κέντρα επιρροής που διαθέτουν στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων, απέστειλαν μία επιτροπή επιθεωρητών αποτελούμενη από ομοϊδεάτες τους, σε αρχαιολογικούς χώρους της Αγίας Αικατερίνης. Η επιτροπή με συνοπτικές έρευνες ισχυρίστηκε ότι οι μοναχοί έχουν καταλάβει τον πλήρη έλεγχο ορισμένων αρχαιολογικών μνημείων, προβαίνοντας σε σοβαρές καταπατήσεις και παράνομες κατασκευές εκκλησιών, κατοικιών, κήπων και αγροκτημάτων. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός αντιδρώντας σε αυτή τη νέα προσπάθεια των ισλαμιστών, με επιστολή του προς τον υπουργό Αρχαιοτήτων, κατέρριψε τις εν λόγω κατηγορίες και γνωστοποίησε στον υπουργό ότι η Μονή διαθέτει αρχείο με σουλτανικές διαταγές, τίτλους ιδιοκτησίας, παλαιούς και πρόσφατους, χάρτες, παλιές φωτογραφίες, καθώς και ιστορικά συγγράμματα σε διάφορες γλώσσες, που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτών των μοναστηριών, με τις  εκκλησίες, τα κτίρια, τους κήπους και τους φράκτες,  εκατοντάδες και δεκάδες χρόνια πριν από την προσάρτηση και υπαγωγή τους στην Αρχή Αρχαιοτήτων.

Απαιτείται διεθνοποίηση του προβλήματος για να ενισχυθεί η Μονή

Το νότιο Σινά και η ευρύτερη περιοχή της Μονής πριν ξεσπάσει η κρίση στην Αίγυπτο, αποτελούσαν τον τρίτο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της Αιγύπτου. Η ανάληψη της εξουσίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους όμως, ενίσχυσε την παρουσία των ισλαμικών οργανώσεων στο Σινά και στάθηκε η αιτία να μειωθεί αισθητά το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή, γεγονός που μείωσε μέρος των εσόδων της Μονής και της δημιούργησε οικονομικά προβλήματα, τα οποία φθάνουν στο σημείο να μην μπορεί ίσως στο άμεσο μέλλον να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης  της Μονής της Αγίας Αικατερίνης προκειμένου να προστατευθεί η μοναστική κοινότητα του Σινά αλλά και να εξασφαλιστεί η ιστορική συνέχεια και η πολιτιστική κληρονομιά του Μοναστηριού. Τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να απευθυνθούν σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι θα αναλάμβαναν την οικονομική υποστήριξη της Μονής και παράλληλα την επικοινωνιακή διεθνοποίηση του προβλήματος. Πρόκειται για ένα εθνικό χρέος απέναντι σε εκείνους τους λιγοστούς μοναχούς που συντηρούν την πίστη και τις αξίες του χριστιανισμού και του ελληνισμού.  

Γραφείο Θεσσαλονίκης pontos-news.gr